Преди ден Гагаринският районен съд на Москва осъди директора на руското частно училище Харвард в Северно Чертаново и нейните съучастници. През зимата на 2020 г. Василиса Маслова убеди бивши студенти да извършат покушение срещу съпругата на любовника си Светлана Хананашвили. Разследването, а след това и процесът по това дело продължи повече от четири години. Прочетете какво се знае за нашумялото престъпление и какво наказание са понесли извършителите му в материала на NEWS.ru.

Какво се знае за опита за убийство на Светлана Хананашвили

Нападението срещу Светлана Хананашвили, съпругата на бившия заместник на Академичния окръг на Москва Михаил Хананашвили, се случи вечерта на 9 януари 2020 г. Когато жената се прибирала по улица „Шверника“, я настигнал млад мъж с качулка и й нанесъл най-малко шест удара с нож във врата и тялото.

Жената успя да се обади на съпруга си, който изтича на улицата и заведе жена си в Научноизследователския институт Склифосовски. След това мъжът се свързал с полицията. Нападателят удря с нож артерията, черния дроб и двата бели дроба на Хананашвили. Тя загуби около четири литра кръв, няколко дни беше в реанимация, беше свързана към вентилатор, но оцеля.

Записи от камери за видеонаблюдение показват, че Хананашвили е преследван от двама души преди опита за убийство . Малко по-встрани бил нападателят, а зад жертвата имало момиче, съучастничка в престъплението. Преди нападението тя настигна Светлана, погледна я в лицето и даде знак на съучастника си.

Веднага след опита за убийство в медиите се появиха различни версии за случилото се : от нападение на наркомани до професионална следа (жертвата е работила като главен счетоводител в частната компания PBF GROUP). По-късно стана ясно, че причината за нападението е обикновена ревност.

Как Маслова е свързана с атентата?

Няколко дни след покушението в рамките на разследването по случая бяха задържани трима души. Те се оказаха директорът на частното столично училище „ Руски Харвард “ Василиса Маслова и нейните бивши ученици: студентът от Руския икономически университет „Плеханов“ Николай Фролов и студентката от Московския държавен регионален университет (МГОУ) Ирина Погарченко.

Следственият комитет образува наказателно дело срещу заподозрените по част 2 на член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация (опит за убийство). Обвиняемите бяха задържани, но по-късно Погарченко беше освободен под домашен арест. Според разследващите Маслова е планирала убийството на Хананашвили в края на 2019 г. Както писа KP.RU позовавайки се на показанията на Погарченко, бившата учителка помоли нея и Фролов да изплашат съпругата на депутата.

LIFE.ru съобщи , позовавайки се на Следствения комитет, че ролите между изпълнителите са ясно разпределени. Директорът на руския Харвард организира престъплението, студентът от MGOU е трябвало да наблюдава жертвата, а младежът е трябвало да убие.

„Тя (Маслова. – NEWS.ru ) беше много влюбена в мен, малко вероятно е това да е финансов спор или негодувание за нещо. Тогава щеше да има покушение срещу мен“, изрази мнението си Михаил Хананашвили .

Какво се знае за връзката между Маслова и Хананашвили

Михаил Хананашвили каза пред LIFE.ru, че се е запознал с Маслова, когато като програмист е предложил да помогне за подобряване на използваемостта на уебсайта на руския Харвард. По-късно жената помогна на IT специалист при ликвидацията на неговата компания VGM LLC.

Източник на Lenta.ru предположи , че връзката на двойката е продължила шест години, но Михаил отрече да има любовна връзка. Официално потвърждение на тази информация няма. Според Хананашвили в някакъв момент Маслова се е опитала да превърне отношенията им в „нещо повече“, но той се е опитал да ги остави на ниво бизнес комуникация.

Две години преди покушението срещу Светлана Хананашвили е извършено първото нападение. През 2018 г. нападател удари жена с тъп предмет в главата. Тогава тя се размина с комоцио. Виновникът така и не беше открит.

Източник на Lenta.ru в правоохранителните органи изрази мнение , че нападението срещу Хананашвили през 2018 г. е първият опит на Маслова да се справи със съперника си. Според събеседника тя обяснила по време на разпита, че е искала да изплаши Светлана, защото се опитвала да се намеси в комуникацията й с Михаил. Според Хананашвили Фролов е бил и нападателят първия път. Тя го идентифицира след опита за убийство през 2020 г. (младият мъж отрече участието си в този инцидент).

Как Маслова убеди студенти да извършат престъпление

Маслова установи доверителни отношения с бивши студенти. LIFE.ru писа , че жената е помогнала на Фролов и Погарченко при приемането им в университети не само със съвети, но и финансово.

Освен това Lenta.ru отбелязва , като се позовава на материалите по делото, че известно време и тримата са живели в един апартамент, който е даден на Фролов от баща му. Младият мъж регистрира в него Погарченко, неговия учител (който нямаше постоянна регистрация в Москва) и нейния партньор.

Според журналисти младите хора са били любимите ученици на Маслова. Те могат да се видят заедно на много училищни снимки. Директорът на училището „фактически замести родителите им“, пише Lenta.ru за връзката на триото.

Как мина процесът по делото Маслова?

Адвокат Олга Матвейчук, която представляваше интересите на Маслова, каза на среща за избор на мярка за неотклонение през януари 2020 г., че клиентката й е бременна. Тя обаче не успя да назове името на бащата на детето или да предостави подкрепящи документи.

Михаил Хананашвили категорично отрече участието си в бременността на жената. Той твърди, че е спрял да общува с Маслова достатъчно отдавна, така че тя може да зачене дете само „от светия дух“. В резултат на това съдът изпрати директора на руския Харвард в следствения арест.

През лятото на 2022 г. делото започна да се гледа по същество. Тогава съдебните заседатели признаха само Фролов за виновен, и то не за опит за убийство, а за причиняване на тежка телесна повреда. Осъден е на 5,5 години затвор.

Журито оправда Маслова и Погарченко, като установи, че държавният прокурор не е могъл да предостави достатъчно доказателства за връзката им, както и връзки директно към нападението.

Жертвата и прокуратурата обжалваха това решение. Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин нареди „да се проучат мотивите за оправдателната присъда“. Първоначално Московският градски съд потвърди решението, но по-късно Вторият касационен съд с обща юрисдикция го отмени.

Какво наказание беше дадено на Маслова и нейните ученици?

На 22 април 2024 г. се проведе повторно разглеждане на делото в Гагаринския съд на Москва. Този път журито намери всички подсъдими за виновни. На следващия ден съдия Джемал Курбанов потвърди присъдата.

Маслова беше призната за виновна в съучастие и организиране на опит за убийство. Осъдена е на девет години затвор в колония с общ режим. Фролов получи пет години колония със строг режим за опит за убийство. Погарченко ще лежи 4,5 години в колония с общ режим за съучастие в опит за убийство.

Александър Балагура, новият адвокат на Маслова, каза , че защитата ще обжалва присъдата. Той изрази мнение, че председателят на съдебния състав е попречил на съдебните заседатели да бъдат дадени доказателства за невинността на жената, което не е така с материалите на обвинението.

https://news.ru/