Деца в пернишко училище карани насила да рисуват полови органи?

0
1081

Сексуално образование разтревожи родители

Скандал в училище. Родители твърдят, че деца в четвърти клас били принуждавани да рисуват полови органи по време на час по сексуално образование.

Тревога у Дима Ненчева се събудила, когато децата й разказали какво учат в клас съучениците им. „Тези деца ги обучават какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване, какво е мастурбация, карали са ги насила да рисуват полови органи”, коментира тя.

Зад обучението стои пернишка фондация, бореща се срещу насилие. Организацията била предложена в училищата от Регионалното управление по образованието в Перник. „Родители понякога в страха си да предпазят децата си, не им дават истинските имена на половите органи. Това е вследствие на нашето общество и на сексуализацията. Ние по-скоро говорим затова, назовавайки ги да ги десексуализираме. Това е твоят полов орган и точка”, заяви Веселина Иванова, Фондация „П.У.Л.С.”.

Нещо повече – родители твърдят, че занятията граничат с разврат. „На следващо занимание са ги карали да се целуват, за да установят какви чувства се изпитвало от целуването. На едно от децата му е станало лошо от снимките и картинките, които гледат и това, което им говорят за полови органи, за секс и мастурбация. Те отивали в тоалетната и остава там дълго време”, каза Дима Ненчева.

„Целуването не е било никъде уста в уста. То е било някакво докосване, по бузата например. Но винаги може да откажеш”, посочи Веселина Иванова.

От училищното ръководство нямат резерви към този вид обучения, тъй като имало и много доволни родители.

„Доколкото аз разбрах, са разглеждали на постери промените, които се случват с телата на юношата и девойката. За целувки изобщо не знам, а класната присъства на тези занимания”, коментира директорът на 7 ОУ „Г.С. Раковски” – Перник Анелия Нонева.

Според директорката гаранция, че в занятията на фондацията няма нередности, е класна ръководителка, която присъствала в часовете. След сигнал в Регионалното управление на образованието в Перник, инспекторите проверили случая и не открили нарушения.

„Родителите категорично са заявили, че не желаят да се прекратява обучението, тъй като няма нищо тревожно”, посочи Ваня Коконова, началник на РУО-Перник.

Въпреки това обаче случаят ще се проверява от прокуратурата.

Спират програмата за сексуално обучение на децата, заради скандал 

Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище. Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите, предава Нова тв.

Това предизвиква възмущение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо нередно в обучението.

Става въпрос за програмата „Таралежи”, която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното. Програмата е одобрена от МОН, но някои родители не са съгласни с методите на обучение.

„Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега”, смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано.

На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват.

„Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация”, добавя Ненова.

Други родители не искат програмата да спира – смятат, че тя е навременна.

„Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума “разврат”, коментира друга майка.

„Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от насилие във всичките му форми. Затова го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е „Различието между нас”, в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е за „Доброто и лошото докосване”. За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да те докосне, ти трябва да кажеш „не”. Думи като „карани насила” са лъжа. Няма деца, на които им е ставало лошо”, обясни психологът на училището Симона Добринова .

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта, информира директорът на училището.