Децата от лятна академия “Ваканция на село” с композиция от камъчета и миди “доведоха” в Гурково морето

0
573

Децата от лятната академия “Ваканция на село” подредиха в балчишкото село Гурково композиция от камъчета и миди с обиколка близо 15 метра, с която ще претендират за награда в националния конкурс “Красива природа, красива наука”, съобщи председателят на местното читалище “Свобода-1897 г.” Наталия Георгиева.

Скаутите са събирали природните богатства близо два месеца, а пространствената рисунка е “довела” морето в читалищния двор. Вече тече дискусия за името на композицията. “Детска планета”, “Тера ностра” (“Нашата планета”), “За да я има” са част от предложенията. Идеята световните океани и морета да бъдат пресъздадени с пясък е хрумване на децата, а ние, възрастните, които ги подкрепяме, се надяваме заедно с художествената метафора да запомнят – след многото занимания, посветени на природата – че водата трябва да се пести и ни грози безводие, ако не предприемем мерки, разказва председателят на читалището. Автори на композицията са Иванела, Пламена, Крисьо, Валето, който е патрон на академията “Ваканция на село” това лято, Меги, Николета, Малката Самуела (понеже сред местните скаути има и голяма), изреждат от читалището.

За конкурса, който се организира от Научно-образователен център STEAM и община Шумен, децата в Гурково се подготвят да изпратят и свои снимки и видеа на красиви облаци, мълнии и оптични атмосферни явления, добавя председателят на читалището. Скаутите, които добре боравят със смартфони или фотокамери, ще трябва да уловят красиви небесни “пейзажи” и да обяснят какво са заснели.  На конкурса могат да се представят и хербарии и сбирки от препарирани насекоми.

БТА