Сградата на читалището в Гурково е опасна, тази седмица взимат решение как да се укрепи

0
362

Пукнатините по сградата на Народно читалище „Свобода – 1897“ в балчишкото село Гурково са опасни за живота и здравето на хората, се казва в предписание на Регионалната здравна инспекция в Добрич. Това е причина да се отложи третото издание на Лятната академия „Ваканция на село“, обясни председателят на читалищното настоятелство Наталия Георгиева.

Ние не сме чакали предписанието. Още миналата година есента алармирахме кмета на Община Балчик Николай Ангелов за продължаващото пропукване и пропадане на сградата. Разполагаме с експертизата на инженерингова фирма, която дава предписание с необходимите укрепителни мероприятия за основата на зданието, което е с разгъната застроена площ 300 кв. м, посочи Георгиева. „Трябва да реагираме бързо, защото сме работещо, събудено читалище, което рискува да остане затворено“ – надява се тя на своевременна реакция за укрепване на общинската сграда.

Трябва ли работещите да напуснат сградата?

„Положението не е чак толкова драматично. Ние разбираме, че РЗИ са длъжни да предвидят най-лошото, но не е чак толкова опасно. Факт е обаче, че трябва да спрем пропадането на читалището в източната му част“ – коментира още Георгиева.

Тази седмица взимаме решение как да се подходи за справянето с проблема – заяви заместник – кметът по устройство на територията Димитрин Димитров.„Преди около 10 години обследвахме сградата и направихме ремонт на мазилките, които продължават да се напукват. Разполагаме с конструктивно становище, което дава две решения. Преди да бъде избрано едно от тях, тази седмица ще направим изкопни работи“, обясни той. Мнението му е, че Общината може да се справи с проблема със собствени средства.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик