• Комсомолците в Брюксел искат ново ЛГБТ законодателство
  • С бърза процедура, без ограничение на възрастта
  • Травеститите били дискриминирани

Процедурите за правно признаване на пола в Европа трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и трябва да бъдат открити за малолетни, без ограничения на възрастта. Освен това държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица.

Това пише в публикувания днес нов доклад на Съвета на Европа, озаглавен “Човешките права и половата идентичност и изразяване”, съобщават информационните агенции.

“Държавите имат основната отговорност да премахнат бариерите, с които се сблъскват транссексуалните лица при упражняването на човешките си правила”, заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович по повод публукуването на доклада.

Въпреки увеличената видимост на транссексуалните хора и постигнатият значителен прогрес в Европа, има “шокиращо високи равнища на дискриминация, насилие и несигурност, които транссексуалните хора изпитват в ежедневието си”, заяви Миятович, цитирана от ДПА.

Сред основните препоръки Съветът призовава държавите да осигурят на транссексуалните лица “ефективен и освободен от стигма достъп до специфично насочени към тях здравни услуги” без да е необходимо да предоставят специализирана психологическа оценка.

Допълнително половата идентичност и половото изразяване трябва да бъдат изрично признати за “забранена форма на дискриминация в антидискриминационното законодателство”, посочва организацията, която уж защитава човешките права в Европа.

Според Съвета на Европа всеки, който може да демонстрира страх от преследване като транссексуален, трябва да получи възможността да бъде признат за бежанец. В затворите правилното място за лишаване от свобода трябва да се преценява според случая.

Процедурите за правно признаване на пола трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и трябва да бъдат открити за малолетни “с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и най-добрите му интереси и в най-добрия случай без произволни ограничения на възрастта”, препоръчва Съветът.

Забраната на юридическата смяна на пола е недопустима. Това ограничение все още съществува в България, Русия и Унгария, пише още в доклада на Съвета на Европа.  https://trud.bg/