Общо 25 депутати от последните три парламента не са намерили време да подадат декларациите си по КПКОНПИ.

25 народни представители не са попълнили данните по изискването на КПКОНПИ

Семейство Лорер са по-заможни от Рашкови

Общо 25 народни представители от сегашния състав на Народното събрание и предишни два парламента не са попълнили или не са спазили сроковете за декларациите за имущество и интереси към Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ).

Лидерът на ИТН Слави Трифонов този път не е в списъка на неизрядните избраници, за разлика от съпартиеца си Ивайло Вълчев, който не е подал декларация пред КПКОНПИ. Трифонов е декларирал къща, която е закупил през 2022 г. за 1 317 600 лева в София. Имотът е с разгъната площ 916 кв. м. Пак миналата година Трифонов е продал парцел в Плевенско за 10 000 лева, декларирал е акции в дружествата си и около 9 млн. лева в лева и евро в банкови сметки.

Зам.-председателят на 49-ото НС Кристиан Вигенин няма промяна в имотното си състояние. Семейството му отново е описало апартамент в Брюксел, закупен през 2009 година, апартамент в София и Варна, както и имот в Разлог. С къща и гараж в Брюксел, но от 2022 година са се сдобили и фамилията на Христо Иванов (ДБ). Имотът в Белгия е на името на съпругата на Иванов. Тя е декларирала и 345 239 евро банков кредит.

С 4 апаратамента в София е семейството на Владислав Панев от ППДБ. Панев е декларирал 2 ипотеки, инвестира в акции и държавни ценни книжа. Паневи имат имот и в Нидерландия – апартамент в Тилбург, закупен през 2019 година.
Депутатът от ИТН Гроздан Караджов има със съпругата си апартамент в Рим, Италия. Семейството е описало 3 „Мерцедес”-а, „Опел” и „Фолксваген”.

Жилище в Ирландия от 2005 година има и Настимир Ананиев (ППДБ) и съпругата му. Двамата са описали и апартамент в София. Ананиев е декларирал и спестявания в криптовалута.

Фамилията на Даниел и Виолета Лорер (ППДБ) ще се окаже по-заможна от съпартиеца си Бойко Рашков. Лорер имат апартаменти във Варна, вила край морето, парцели край Балчик, които са описани в декларациите. Рашков е без промяна в декларацията си с имотите в София, но има само част от къща в Несебър край морето. Миналата година семейство Лорер са си взели на лизинг автомобил „Мини Купър”, а спестяванията са разпределени в няколко влога в лева, евро и швейцарски франкове у нас и в чужбина.

Проверка в декларациите показва, че и председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) е с „Мини Купър”. Той е декларирал заедно със съпругата си имоти в София и Чепеларе от наследство и дарение.

С „Мини Купър” е и съпругата на съпредседателя на ПП Кирил Петков – Линда Петкова. Семейството е описало и автомобила си „Лексус”, както и апартамента в София от 83 кв. м. Кирил Петков е декларирал 700 000 щатски долара депозит в чужбина и 20 000 лева у нас. В графата “Дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества”, Петков е записал сладкарницата на Линда.

Сумата от 2 868 710 лева е декларирана от кандидата за кмет на ПП в Бургас Констадин Бачийски в частта “налични парични средства” за 2022 година.

Лена Бориславова е подала декларацията си, макар веднага след изборите да се отказа от мястото си на народен представител. Бориславова е декларирала общо жилище с Мирослав Иванов в София от 81 кв. м, автомобил „Тойота” – „Аурис” и 24 470 лева. Иванов и Бориславова имат и остатък от ипотека в размер на 44 964 лева всеки от тях.

Председателят на правната комисия Стою Стоев кара „Мерцедес”, а от 2017 година има апартамент в София. Декларирал е и 17 243 лева.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев е декларирал 7 апартамента, заедно със съпругата си. По-голямата част от тях са придобити още през 2001 и 2014 година, а в 4 от апартаментите Балачев има по 1/4 част. Балачев е дългогодишен адвокат във Варна и семейството има земеделски земи в региона – по-голямата част са в землището на Ветрино. През 2018 година Балачеви са закупили ветроходна яхта, която е записана като обща собственост на двамата съпрузи.

Мария Габриел има банкови влогове за 1,15 млн. лв.

Вицепремиерът Мария Габриел има влогове за 1,15 млн. лв. Съпругът й има в банки 316 хил. лв.

Асен Василев има 65 хил. лв.

Вицепремиерът Мария Габриел има банкови влогове за 1,15 млн. лв., показват данни от имотната й декларация. През 2021 г. тя си е купила апартамент в София с площ 160 кв. м и две паркоместа за 369 хил. лв. Освен това тя и съпругът й Франсоа са наели апартаменти в Брюксел и Страсбург. Мария Габриел кара Мерцедес, купен през 2012 г. за близо 50 хил. лв., а съпругът й има БМВ, купено през 2014 г. за 55 хил. лв.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов има на влог 10 хил. лв. и банков кредит в размер на 50 хил. лв. Но съпругата му Пламена притежава апартамент в Дубай с площ 127 кв. м, купен през 2021 г. за 1,1 млн. лв. Пламена Спецова през 2018 г. си е купила и автомобил Хонда за 50 хил. лв.

Няма промяна в имотното състояние на финансовия министър Асен Василев. Той притежава апартамент от 54 кв.м в София, купен през 2016 г. за 58,5 хил. лв. Наличните му парични средства са 65 200 лв.

Екоминистърът с къща в Лондон и 2,6 млн. лева във фондове

Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

Кирил Вътев с къща в Панчарево

Екоминистърът Юлиан Попов има два апартамента в София с площ от 110 кв. и 120 кв. метра и къща в Лондон от 240 квадрата, показват данни от имотната му декларация. Къщата е придобита през 2022 г., вероятно по наследство, защото за цена на придобиване е записано 0 лв. Попов има банкови влогове за 300 хил. лв. и още 1,156 млн. британски паунда (2,6 млн. лв.), вложени в инвестиционни и пенсионни фондове в чужбина.

Регионалният министър Андрей Цеков и съпругата му Деница има общо на влог в банки над 790 хил. лв., направил е и авансова вноска за покупка на имот в размер на 80 хил. евро.

Земеделският министър Кирил Вътев, който дълги години е бизнесмен, притежава два апартамента и къща в София, както и къща с дворно място в Панчарево. Апартаментите му са съответно с площ от 112 и от 56 квадратни метра, като вторият е купен през 2021 г. за 27 200 лв., далеч под средните цени на имотите тогава, въпреки че не е ясно в кой квартал е имотът и какво е било състоянието му. Къщата на земеделския министър в Панчарево е с площ от 281 кв. м, а към нея има и 1300 квадрата дворно място. Министърът притежава и дялове в 7 компании.

https://trud.bg/