• В дебата участваха само представители на опозицията

Депутатите приеха ветото на президента Румен Радев и така отхвърлиха промените в НПК, с които мнозинството в парламента възстанови правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор, които бяха премахнати с поправките в Конституцията през декември. В мотивите си държавният глава отбеляза, че с приетите промени целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията.

В дебата по ветото участваха само представители на опозицията. Партиите от конституционното мнозинство изобщо не се изказаха.

“Защо беше това бързане с конституционните промени. Казахме, че са необмислени и се видя, че нито бяха направени качествено, нито послужиха за приемането ни в Шенген – там сме приети само по въздушно-капков път.”, заяви Цвета Рангелова от “Възраждане”

“Защо променяме току-що променена Конституция, защо не се изчака… Целта беше да се възстанови старият ВСС? Не се ли прави това, за да се опраска за пореден път съдебната реформа? Ние ще дадем право на стария ВСС да организира изборите за нов ВСС, ако това е сърцевината на съдебната реформа, то благодаря ви за тази реформа.”, категоричен е Гроздан Караджов от “Има такъв народ”.

“Ако не беше ветото на президента, какво щяхте да предприемете. Отново ремонт на ремонта. Когато от опозицията правим предложения, приемете, че те са конструктивни. Опозицията също работи за България.”, взе думата Мая Димитрова от БСП.

https://lupa.bg/