Първа среща на ръководството на община Крушари с инвеститори във ВЕИ сектора

0
221
На 14-ти февруари в община Крушари се проведе първата разширена среща между инвеститори на Vestas и ръководството на община Крушари.
На срещата бяха обсъдени основните параметри по изграждането на ветроенергиен парк, което ще започне от землищата около село Добрин (Благовец).
Изграждането на подобен парк е изключително сериозна инвестиция за нашата община, подчерта на срещата кмета на община Крушари, г-н Илхан Мюстеджеб, предвид приходите, които ще постъпят в местния бюджет, които ще се използват за подобряване на техническата инфраструктура в общината.
Инвестиционното намерение е свързано и с целите на ЕС за увеличаване на енергия, получавана от възобновяеми източници в съответствие с обвързващата цел на ЕС, енергията от възобновяеми източници да достигне до 45 % до 2030 г., както и да насърчи използването на възобновяеми горива, като водород, в промишлеността и транспорта, инсталиране на термопомпи, увеличаване на слънчевия фотоволтаичен капацитет и внос на водород от възобновяеми източници и биометан с цел да ускори внедряването на енергията от възобновяеми източници. Общонстта приема, че централите за енергия от възобновяеми източници са от по-висш обществен интерес, което би дало възможност за по-бързо издаване на разрешения за реализиране на проекти за енергия от възобновяеми източници и специфични дерогации от законодателството на ЕС в областта на околната среда.
Като пионер и глобален лидер в областта на вятърната енергия, Vestas започва дейност на българския пазар от самото създаване на вятърната индустрия тук. В началото проектите се водят от офисите в Австрия, Германия и Белгия, а от създаването на Вестас България през 2008 г. и директно от България. Цената на вятъра остава предвидима и стабилна – това създава най-силния и предвидим финансов модел за компаниите и правителствата, загрижени за енергийната сигурност. В зависимост от размера на парка, за период от 8 до 24 месеца, той може да бъде създаден, да заработи и да започне да връща инвестициите.