Перспективата за неуспешна контраофанзива и значителни териториални отстъпки само биха насърчили Русия и Китай. Правителството в Киев, подкрепяно от Запада, може да бъде принудено да се съгласи да направи териториални отстъпки на Русия, което би означавало тяхното „опустошително поражение“. Това пише експертът от базирания в Лондон мозъчен тръст “Civitas” Робърт Кларк в статия за Дейли Телеграф.

„Ако Киев се провали в своите усилия на бойното поле да раздели сухопътния мост и да си върне голяма част от собствената територия до зимата, тогава гласните призиви за териториални отстъпки в замяна на маргинални политически резултати вероятно ще станат много по-силни – не само в Украйна, но вероятно и в западните столици , тъй като така наречената „умора от войната“ започва да изчерпва международните запаси от оборудване и боеприпаси, а политиците започват да се тревожат за националните бюджети преди националните избори“, каза Кларк, добавяйки, че „правителствата в целия Запад трябва да бъдат подготвени за мрачна перспектива за териториални отстъпки.”

Според него „отдавна планираната контраофанзива, която вече е във втория си месец, се натъкна на няколко проблема – не на последно място, че Киев все още чака приблизително половината от западното военно оборудване, обещано по-рано през годината“.

„За украинците е невероятно трудно“, продължава експертът. „Това изтощително начинание така или иначе щеше да отнеме повече време, отколкото нетърпеливата международна публика е готова да чака.“

„Боевете ще започнат да спират, тъй като мразовитата зима лишава способността на войските да водят война с висок интензитет. Това само ще даде на Русия повече време да изгради допълнително отбраната си, както направи миналата зима“, пише Кларк. „Към този момент на Запад, вече всички погледи ще бъдат насочени към предстоящите избори в САЩ, като и към общите избори в Обединеното кралство. Киев знае, че има съкратен прозорец от възможности да се възползва от своята инициатива на бойното поле, за да си върне колкото може повече земя.”

https://trud.bg/