Ръководството на енергийната борса, енергийният министър, КЕВР и всички, които имат отношение към правилата на борсата, да оповестят търговците на ток на борсата, които натрупаха десетки милиони левове, докато фирмите фалират. Увеличават се цените на основните стоки и услуги, а от високите цени на тока ще бъдат засегнати и домакинствата от 1 януари 2022 г.

За това призова днес председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова в предаването „Седмицата на Дарик радио“.

Тя бе категорична, че има много корупционни сделки в енергетиката, които трябва да бъдат извадени. Сделките на енергийната борса са нагласени, договарят се предварително търговците на ток и печелят десетки милиони левове. Това го плащат фирмите и гражданите. В Комисията по ревизията започнахме с енергийните дружества, защото знаехме, че предстои увеличение на цената на тока, каза Манолова.

По думите й най-големият проблем в борбата с корупцията е прокуратурата, която вместо да разследва високите етажи на властта, тя ги прикрива. Манолова даде пример с кюлчетата злато и пачките в чекмеджето, които прокуратурата не разследва. В същото време обаче прокуратурата се занимава с протестиращи граждани и ги обвинява в метеж, държавен преврат и въоръжено въстание. Гешев пази Борисов и това е един от големите проблеми, каза още тя.

Относно офшорните сметки Манолова заяви, че притежаването на офшорни дялове трябва да води до несъвместимост за лицата на висши публични длъжности. Тоест, ако си политик, да нямаш офшорни сметки, обясни тя и подчерта, че трябва българската прокуратура и европейската прокуратура да са свързани, както и имотният регистър в България с чуждестранните имотни регистри.

Трябва да има ревизия. В двете Комисии по ревизията – в 45-тия и 46-тия парламент, стана ясно разхищението на публични средства. Шефовете на държавни енергийни дружества взимат по 200-250 хил. лв. годишна заплата, а не са поискали неустойки за милиони левове, каза още Манолова.

Обществените поръчки трябва да бъдат изцяло на светло, а търговете по тях – електронни. Да има чисти, прозрачни конкурси и всички да се състезават при равни условия. Злоупотребите с „ин хаус“ процедурите също трябва да бъдат прекратени, категорична бе Манолова.

Тя заяви, че КПКОНПИ трябва да бъде преоснована, както и че са необходими законодателни промени, за да не бъдат „удряни“ едни, а на други да им се прикриват злоупотребите.

Поемаме ангажимент в следващия парламент да предложим промени в данъчните закони за отпадане на ДДС върху тока. Европейската комисия потвърди нашето искане за премахването на налозите за електроенергията и компенсация на бизнеса и домакинствата за по-високите цени на тока.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в Пазарджик, където е водач на листата. Тя уточни, че около 30 % от тежестта на цената на тока и на енергоносителите се формира от данъците.

Призоваваме правителството за незабавна пряка финансова подкрепа на фирмите, болниците, училищата, детските градини и домакинствата. Министерският съвет да преразгледа решението си за подкрепа от 110 лв. на мегаватчас за високите цени на тока. Компенсациите трябва да са най-малко 220 лв. на мегаватчас, за да могат фирмите да оцелеят в условията на криза, допълни Манолова.

Тя бе категорична, че решенията трябва да бъдат взети незабавно. Тревогата в обществото ескалира. Без подкрепа ще се стигне до фалити на фирми, висока безработица и повишаване на цените на основните продукти, обясни Манолова.

Относно заповедта за „зеления сертификат“ тя обяви, че в понеделник ще внесе жалба в съда за начина, по който се въвежда сертификатът. Манолова посочи, че в жалбата са се подписали представители на различни съсловия и групи в обществото, както и на преболедували, лежали в болници и хора с антитела, които не могат да си извадят сертификат. Настояваме държавата да осигури безплатни тестове за антитела на хората, които са преболедували и те да получават „зелен сертификат“, каза тя.

В момента берем плодовете на некадърното управление на здравния министър на Борисов и на управлението на ГЕРБ през последните 12 години, в които здравната система беше пробита, подчерта Манолова.

В следващия парламент ще внесем цялостна програма за увеличаване на доходите на българските граждани. Ние предвиждаме преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2020 г. и запазване на добавката от 120 лв. към пенсиите, каза тя.

Специална подкрепа ще има за младите семейства – 2000 лв., 3000 лв. и 4000 лв. за първо, второ и трето дете, повишаване на детските от 40 лв. на 100 лв., 10 000 лв. за второ и трето дете при работещи родители, безплатни детски градини и ясли за всяко дете. Предвиждаме подкрепа за училищата и семействата за лаптопи и таблети за онлайн обучението, заяви Манолова.

Заставаме със силна листа в Пазарджик. Винаги сме заставали зад борбата с корупцията и за високите доходи. Подкрепяме президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, каза вторият в листата за Пазарджик Никола Вапцаров, известен с участието си с тъпана в протестите през лятото на 2020 г. срещу управлението на Борисов.

Изправи се.БГ