Конвой от камиони с български регистрационни номера привлече вниманието на жителите на Янина, тъй като е бил ескортиран от полицията. Според гръцкия портал EpirusPost конвоят е прекосил целия Янински район, като е превозвал боеприпаси. Транспортната операция се е осъществила от военните складове в Пъцали и е започнала малко след 11:00 ч. в петък (9 февруари) сутринта, информира “Фокус”.

Повече от двадесет камиона са пристигнали в град Янина през последните дни, те са били с ескорт от патрули и конвенционални автомобили на гръцката полиция, след което са прекосили целия басейн на Янина и са влезли на магистрала “Егнатия Одос”.

“Въпросните камиони принадлежат на българско дружество, специализирано в превоза на боеприпаси и експлозиви. Всъщност България разполага с най-големия склад за военни материали в Югоизточна Европа”, пише гръцката медия.

Засега не е известно защо военните материали са били натоварени от военните складове в региона и крайната им дестинация е неизвестна. По непотвърдена информация на Epiruspost се предполага, че те са предназначени за Украйна.

Същата българска компания е транспортирала военни материали от складове в Козани преди около две години. Гръцките власти не са отговорили на EpirusPost на въпроса за целта на операцията.

https://trud.bg