Виктория Шведска, живот под знака на скандали

0
115

Бащата на принцесата Карл XVI Густаф набеден за „Берлускони на Севера“

  • Престолонаследничката зарязва синьокръвно гадже и се жени за личния си треньор
  • Напоследък медиите  в Стокхолм „развеждат“ принцесата всяка година по един път

Последната по-скандална и съответно удостоена с голямо внимание новина за наследничката на шведския престол Виктория е от миналия август. Тогава медиите в нейната родина обявиха, че тя ще се развежда със съпруга си Даниел Уестлинг едва ли не след броени дни и скандалната вест бе бързо раздухана из Европа, че и по света. После принцът-консорт официално я опроверга в телевизионно интервю, заявявайки, че твърдението за предстояща раздяла в семейството му не отговаря на истината, че неговата фамилия е по-здраво споена от всякога и че въобще клюката била лошо скроена шега на злобни хора.

Може би сеирджиите в Стокхолм и другите европейски столици щяха да се примирят със ситуацията си на изиграни, ако историята не се случваше за трети път в рамките точно на три години. Ами през есента на 2021 г., а след това и през лятото на 2022 г., призракът на развода на техни височества Виктория и Даниел започваше пак да витае неустоимо над Швеция в цялото си скандално сияние, понесен от ветровете на сензационните медийни изцепки. Като през декември 2021 г. един стокхолмски таблоид дори писа, че двамата се били подложили на психотерапия за спасяване на брака и посещавали с голям старание един път в седмицата нарочен курс за укрепване на семейства. Тогава пък принцесата опроверга официално и едва ли не разплакана подкопаващите авторитета на короната приказки за семейна разлъка, но старателни репортери констатираха, че тя и мъжът ѝ не били виждани заедно на обществено място от месеци. Така дойде лятото на 2022 г., когато пиеската се повтори със същия сценарий, после бе представена тази от миналия август, с която започнахме.

И сега феновете на интригите с короновани глави са наострили антени в очакване жадуваният резил в шведския кралския двор най-после да се случи. Стига тенденцията на предизвикващи обществени сътресения твърдения за развод на техни височества Виктория и Даниел да се запази и тази година. Като уважавани стокхолмски светски хроникьори подчертаха след августовската буря, развихрила се според тях както винаги след „диви семейни кавги“, че това е напълно възможно, тъй като едва ли не целият живот на принцесата бил преминал под знака на скандали. Понякога предизвикани от нея, понякога не, но в повечето случаи тя им е била жертва, даже, така да се каже, много, много време преди да се роди и съответно след това.

По-начетени познавачи на завзелата през 1818 г. шведския престол династия Бернадот, на която пряк наследник е Виктория, пък отбелязаха, че властването на нейните издънки открай време е свързано със сензационно-срамни събития. Като в обозримото минало най-жесток е бил скандалът с главен герой прапрадядото на принцесата крал Густав V /1858 – 1950 г./, който вече прехвърлил петдесетте, си хванал през 1912 г. млад любовник, обладан от монарха още 14 годишен. Но когато момчето на име Курт пораснало, майка му го подкокоросала да заплаши монарха, че ще разтръби връзката им на всеослушание – до 1949 г. хомосексуализмът е бил забранен в Швеция и бил смятан за наказуемо със затвор престъпление – ако кралят не му заплати щедро за мълчанието. И парламентът на страната повече от десетилетие плащал тайно на година няколко милиона крони или около 800 хил. евро днешни пари, за да си държи Курт затворена устата. На страстната любовна история между краля и сина на търговец на вино шведската обществена телевизия „SVT” посвети неотдавна сериала „En kunglig affar”, „Кралска афера“. Той бе гледан с интерес в целия Скандинавски полуостров и предизвика ожесточени спорове между монархисти и републиканци по въпроса за актуалността на кралската институция.

Но истински рекордьор в трупането на скандали е правнукът на Густав V и баща на Виктория – роденият през 1946 г.  Карл Густав. Неговият баща и престолонаследник загива при самолетна катастрофа, когато е едва на две години и го отглежда дядо му Густаф VI Адолф /1882 – 1973 г./, от когото Карл Густав поема короната на Швеция през 1973 г. Но година преди това принцът спретва първия негов шумен авторски скандал, защото докато в качеството си на престолонаследник придужава шведските спортисти на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., той се залюбва с хубавичката хостеса Силвия. А тя е родена в най-обикновено семейство на германец и бразилка, и въпреки че дядото, чичовци, лели и мнозинството сънародници на Карл Густав не дават и дума да се издума за брак с момата от съвсем обикновено потекло, при това с три години по-голяма от принца, вряла и кипяла в любовта, той си я води в Стокхолм. Както придворните величия, така също и обикновените жители на страната се отнасят с неприязън към нежеланата гостенка, дълго не я наричат по име, а я зоват само с пренебрежителното „Германката“, но на двамата влюбени не им пука. Ех, минават под венчило чак през 1976 г., когато Густаф VI Адолф отдавна е напуснал този свят, внукът му се е възкачил на престола и най-важното – скандалът е отшумял.

Следва известно затишие с бързо забравяни гафове и залитания на краля, но идва 1996 г., Виктория вече е девойка на 18 години и избухва страхотно лют и компрометиращ шведския държавен глава скандал. Ами, при едно от честите му отскачания до Съединените щати, кралят е засечен от репортери как оставя 10 000 долара бакшиш на знойните хубавици от елитен стриптийз-клуб в Атланта.

А през 2010 г. шведските медии наричат Карл XVI Густав „Кралят без панталони“ и „Берлускони от Далечния север“, защото трима известни журналисти описват в книга негови оргии, досущ като секс-купоните на италианския премиер по онова време Силвио Берлускони, станали световно известни с името „бунга-бунга“. Та, всеки понеделник кралят организирал мощни веселби с орди млади и красиви жени, мечтаещи за слава, като канел да се забавляват с него и най-добрите му приятели. Както пише в томчето „Carl XVI Gustaf, Den motvillige monarken“ /„Карл XVI Густав – властелин въпреки волята си“/, алкохолът течал на поразия, понякога „главният герой“, разбирай кралят, танцувал върху маса само по боксерки, докато нежните създания сваляли оскъдните си тоалети, за да скачат така по коленете на гостите на монарха и да почувстват под себе си импулсите на тяхната вирилност. Празненствата се случвали по яхти, в селски имения, в планински хижи, но често били организирани и в частен клуб в Стокхолм с всички екстри за бурен секс, като негов собственик бил известният с връзките си с мафиите из цяла Европа сърбин Миле Маркович. За капак авторите на скандалната книга потвърждават и сериозна извънбрачна тръпка на краля, за която отдавна се говорело, но никой не бил представял доказателства за нея, а те го правят. Става дума за продъжила цяла година сантиментална афера на суверена с експлозивната красавица с шоколадов цвят Камила Хенемарк – солистка на популярната в края на осемдесетте години поп групата „Army of Lovers“.

Интересен е отговорът на въпроса как реагира кралят на всички тези резилящи го скандални разкрития? Никак, може би защото няма с какво да ги опровергае или може би защото съвсем в стила на братовчедската династия „Уиндзор“ от Обединеното кралство, изчаква времето да ги поотопи в забрава. А какво мисли за скандалите кралица Силвия, „Германката“? Нищо, прощава редовно изневерите и изцепките на съпруга си, а щом тя го прави, отсичат медиите в Стокхолм, шведите също си затварят очите, заобичват я още повече, а покрай нея и краля.

Както междувпрочем се отнасят и с принцеса Виктория, около която първият бурен скандал се завихря през 2002 г. Тогава тя е на 24 години, вече е завършила гимназия в Стокхолм, изкарала е езикови школи в Германия и Англия, за да научи добре езиците на двете страни. Френският ѝ е пък направо перфектен, тъй като следва право и се дипломира като юрист в Католическия университет на намиращия се в приказната долина на р. Лоара старинен град Анжер. Учила е също така международни отношения и политология в престижния американски университет в град Йейл, без да се дипломира. Доста палава е била навсякъде, където се е борила с науките, никога не оставала без гадже и често била привиквана в Стокхолм за съвети, когато жълтите медии раздухвали неин пореден флирт.

Сватбата на Виктория и Даниел Уестлинг

Но през споменатата 2001 г. тя най-неочаквано скъсва с продължилата необичайно дълго за нея идилия с кандидат за ръката ѝ със синя кръв на име Даниел, за да се хвърли в обятията на фитнес-инструктура си, който се казва точно като него. И този Даниел №2 подлудява крал, кралица, политици и поданици, тъй като е абсолютен хъшлак – непрекъснато е облечен в тишъртка, суичър и дънки, косата му е заформена в екстравагантен перчем, държи се нахакано и надменно, като медиите не се колебаят много, за да го нарочат за вулгарен тип, който е недостоен да бъде принц-консорт. Ама достойна дъщеря на баща си от времето на неговия избор на „Германката“, въпреки избухналия скандал, принцеса Виктория обявява твърдо: „Той ще бъде моят съпруг!“ И после чака цели седем години разрешение от парламента да се омъжи за вече бившия фитнес-треньор Даниел Уестлинг. Нещата се получват преди всичко, защото кандидат-женихът се променя коренно, за да бъде приет в кралския двор – научава се да носи костюм, риза и вратовръзка, да обува половинки вместо маратонки, обноските му стават изискани, променя прическата си и т.н. Сватбата е на 19 юни 2010 г., но малко след нея избухва нов скандал, тъй като се оказва че въпреки обещанията да покрие всичките 10,4 млн. евро разходи за мощния купон, таткото Карл XVI Густав плаща едва 10% от тях, като останалите минават за сметка на хазнаата, тоест на данъкоплатците. Но шведите не роптаят дълго, тъй като вече обичат много Виктория и ѝ прощават бързо даже следващият избухнал скандал.

Само два месеца след брака принцесата и нейният съпруг – вече принц-консорт Даниел, обаче са обвинени в корупция. Получили били непозволени от държавния протокол подаръци от мощния бизнесмен Бертил Хълт, който бил натрупал богатството си със съдействието на кралското семейство и очаквал да го увеличи пак с негова помощ. Та предоставил бил предприемачът на младото семейство личните си самолет и луксозна яхта, за да ги ползват гратис по време на медения им месец в приказния остров Бора Бора във френска Полинезия. Скандалът гръмва и без да се двуомят шведските медии започват да се чудят на висок глас и с едри букви какви услуги милиардерът ще получи в замяна на жеста си? Отговаря на терзанията им Виктория: „Нищо няма да получи, Бертил е само наш много добър приятел и може да подари каквото му е на сърце!“ Всички ѝ повярват, скандалът е потушен, орезиляването е отложено, а година и половина след това, на 23 февруари 2012 г. проплаква „новата престолонаследничка“ Естел Шведска. Четири годни след това, през 2016-т, се появява на бял свят и братчето Оскар Шведски.

Със своя съпруг и двете им деца в националните цветове

Семейството изглежда от щастливо, по-щастливо, ама после настъпват годините на раздухваните и несъстояли се разводи, за които стана дума в началото. Но само някой да не си помисли, че в „щастливия период“ принцеса Виктория е оставала без скандали – не, защото такива завихрят все покрай сърдечните си тръпки както нейният по-малък брат Карл Филип, така и сестричката ѝ Мадлен, като „пожарникарят“ за тяхното потушаване е била винаги каката.

Специализираните по монархическата тема журналисти често задават въпроса защо коронованите глави от династията Бернадот са винаги толерирани от поданиците им, въпреки че медиите ги подлагат на непрекъснат обстрел? Най-честият отговор е, че шведите ги обичат защото те нямат тайни, ако им бъдат извадени кирливи ризи, предпочитат сами да ги развяват или просто си мълчат виновно, понякога плачат, за да се защитят, по-достъпни са и най-важното – не живеят в дворци, а в къщи не много различни от тези на „редовите“ жители на страната. Освен това според журналистическите сметките шведската монархия е най-евтината в Европа и членовете на кралското семейство никога не са били обвинявани в доходоносни бизнеси, въртени в сянката на короната, в прибирането на щедри наеми от имоти и т.н. А когато закъсат за пари – искат си от парламента и ако депутатите им ги дадат – добре, ако ли не – стискат зъби. Въобще – северняшка, скромна и стегната работа!

Кралската фамилия на Швеция

Но за финал не може да не се припомни, че определянето на принцеса Виктория за престолонаследник само по себе си също е малък скандал. Защото до 1 юни 1980 г. или цели три години след нейното раждане не е било предвидено един ден тя да носи корона. Според действащия до въпросната година древен Салически закон монарх трябвало да бъде наследникът на краля от мъжки пол, а това е бил по-малкият брат на принцесата Карл Филип. Но през 1980 г., вероятно по настояване на крал Карл XVI Густав, парламентът на Швеция променя конституцията, като постановява, при това със задна дата, занапред на престола да се възкачва първото дете на кралската двойка, независимо от неговия пол. Така Виктория измества Карл Филип от челото в списъка на наследниците на шведската корона. Малко скандално все пак, нали? Няма значение, а когато един ден принцеса Виктория стане държавен глава, тя ще бъде  след три века мъже на трона четвъртата кралица на Швеция след Маргерите I, Кристина и Улрике-Елеонора.

https://trud.bg/