ГРАН ПРИ за Росен Петров и още много отличия за талантите на Студио „Сарандев“ от Международния конкурс „Речни ноти“ – Тутракан

0
358

За поредна година Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежки център – Добрич се представя изключително силно в Международния конкурс „Речни ноти“ – Тутракан. Двадесет и първото издание на утвърдения форум се проведе в края на предходната седмица на 19, 20 и 21 август и донесе на „сарандевци“ не само престижни награди, но и удовлетворение от добре свършената работа през изминалия творчески сезон. Голямата награда на конкурса – ГРАН ПРИ отново бе грабната от представител на Студио „Сарандев“. Росен Петров стана гордият носител на най-желания трофей, който му донесе и солидна парична награда.Деветнадесет годишният добричлиябе участник в пета възрастова група при най-големите и успя да достигне до победата с отлични резултати. Още на първия тур, с изпълнението си на българската песен, Росен показа превъзходствокато получи максималния брой точки от журито – 50. Той успя да докаже високото си вокално майсторство и на втори тур, както и във финалния концерт „Война на гласовете“, в който участниците, постигнали най-висок резултат от представянето си в конкурса, се борят за двете големи отличия – ГРАН ПРИ и Наградата на кмета.
Успешно се справиха и другите участници от Студио „Сарандев“. При най-малките в първа възрастова група Ванеса Кънчева стана носител на втора награда, а Сиана Славчева на трета. И двете са възпитанички на вокалния педагог Жана Стефанова. Малката Сиана постигна и още един успех през уикенда с участието си и в друг форум – първо място от Международния фестивал „Утринна звезда“ – к.к. Златни пясъци.
С куп награди от Тутракан се завърнаха и възпитаниците на Елена Карабельова. В четвърта възрастова група, където битката е най-оспорвана заради трите едногодишни стипендии от МОН, Студио „Сарандев“ успя да се вмести в челната тройка с двама свои представители – Мартин Стоянов, който стана носител на втора награда и Преслава Тодорова, която бе класирана трета. Това изключително постижение, двама възпитаници на „Сарандев“ да са в челната тройка и да получат едногодишни стипендия от МОН, се случва за трети път в историята на конкурса „Речни ноти“. Мартин и Преслава, както и Росен, бяха и сред малкото участници във „Войната на гласовете“ – битка, която се провежда по време на Гала концерта.
Ивайла Михайлова пък стана носител на две награди – втора в категория „Песни от мюзикъли и филми“ и трета в категория „Индивидуални изпълнители“. Тя получи и специалната награда на вестник „Бряг“ – официален медиен партньор на конкурса.
Покани за участие без предварителна селекция в конкурса „Петнадесет лалета“2023 – Хисаря получиха Ивайла Михайлова и Мартин Стоянов.
Международното журитобе в състав: Хайгашод Агасян (председател), Теди Кацарова, Николай Текелиев, Димчо Рубчев и КарлъгашАбдикаримова – Казахстан.
В тазгодишното издание, организаторите решиха паралелно с професионалното жури да работи и младежко жури. За членове на Младежкото жури бяха поканени изявените млади поп изпълнителиДиян Генчев, Виктория Главчева и нашата талантлива добричлийка Димитрина Германова. Задачата на Младежкото жури бе, след като оцени изпълненията на участниците, да връчи по една награда в група. Повод за гордост за „сарандевци“ е факта, че успяха да грабнат три от общо петте Награди на Младежкото жури. В трета възрастова група тази награда получи Ивайла Михайлова. В четвърта възрастова група Наградата на Младежкото жури бе за Мартин Стоянов, а в пета за Росен Петров. Както сподели Диди Германова, членовете на Младежкото жури са били единодушни в присъждането на наградите. Димитрина имаше възможността да се изяви на сцената на конкурса във втората вечер – на 20-ти август, когато по програма се състоя концерта на членовете на двете журита със специалното участие на Силвия Кацарова, преминал под наслов „Звезден блясък“. Димитрина пя както солово, така и в импровизиран дует с друга наша изявена добричлийка – Християна Дънкова, която бе един от тримата ментори, участващи в съпътстващата програма. Диди и Християна представиха заедно песента „Дошъл назаем“.
Забележимо добричко присъствие в конкурса тази година – Гран При за Росен Петров и куп награди за „сарандевци“, член на младежкото жури – Димитрина Германова, един от тримата ментори – Християна Дънкова. Наистина голямо признание за добричката певческа школа!
Конкурсът „Речни ноти“ донесе много положителни емоции на всички участници с добра организация и богата съпътстваща програма, която включваше Работни срещи с ментори, Вечер на приятелството и концерта „Звезден блясък“.
Дългогодишен директор на този престижен форум е Доротея Бальовска. Конкурсът се организира от Община Тутракан и Центъра за извънучилищни дейности – Тутракан, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Категория „Индивидуални изпълнители“
Категория „Песни от мюзикъли и филми“

XXI Международен конкурс „Речни ноти“ 2022 – Тутракан, 19 – 21 август.

Имаме Първа награда на Сиана Славчева от Международен фестивал на изкуствата “Утринна звезда”. Той се проведе от 15-22.08.22г. Днес беше Гала концерта и Сианка взе участие на к.к. Златни пясъци.