Един от най-красивите градове в Сибир, който напоследък стана особено популярен сред местните туристи. Заобиколен от зашеметяващи планини, той се намира доста далеч от Москва, което затруднява масовия турист да дойде тук. Човек обаче трябва да завижда на местните, които виждат цялата тази красота всеки ден.

Заради планините, горите, солените и пресни езера този регион е неофициално наричан „Сибирската Швейцария“.

Абакан неслучайно се нарича един от най-зелените градове в Русия. 35% от площта на града са зелени площи – има много паркове, площади и зелени булеварди. Сибирските простори позволяват, наред с други неща, да се запази естествената гора и да се включи в границите на града.

Местните жители имат един навик, необичаен за другите градове – тук можете спокойно да подремнете в центъра на града – на пейка или на тревата в парк. Планинският въздух и зелените площи са толкова релаксиращи, че абаканите могат да си го позволят.

Една от най-известните забележителности на Абакан е паркът на топиарното изкуство “Градината на мечтите”. За да го посетите, струва си да изминете хиляди километри.

Защо не и Швейцария!

Днес населението на Абакан е около 187 хиляди души и то нараства с доста бързи темпове (между другото, през 1990 г. тук са живели по-малко от 30 хиляди.

В същото време хакасите, коренното население на републиката, съставлява само 15% от населението.

Съвременните квартали на Абакан се разрастват много бързо.

https://pochivkablitz.bg

Абакан е столицата на Република Хакасия. Тя е разположена в централната част на Минусинската котловина, където се сливат реките Енисей и Абакан.

В исторически план крепостта на Абакан се е наричала Острог. Тя е била построена през далечната 1675 г. и около самата нея се изгражда самото селище наречено Абаканск. По времето на великата руска империя, Абаканск е част Енисейската губерния. Между 1823 г. и 1931 г. градчето носи името Уст Абаканское. Чак след 1914 г. получава името Абакан. След това името отново е сменено на Хакаск, но официално през 1931 г. Абакан връща старото си име и получава официален градски статут.

През 1940 г. руски строителни работници откриват древни руини и останки по време на строителството на магистралата между Абакан и Аскиз. Съветските археолози работят между 1941 – 1945 г., за този период те откриват уникална за времето си сграда. Тя с големина от около 1500 кв.м. в китайски стил, смята се, че е от династията Хан, която датира от 206 пр.н.е.-220 CE. Според археолозите в тази сграда е живял високопоставена персона, която е живяла доста луксозно извън границите на династията Хан. Според един от археолозите това е била резиденцията на Ли Линг, китайски генерал, който бива победен от Хунну през 99 г. пр.н.е., и след това бяга. Според други археолози това е резиденцията на Лу Фанг, който е противник за престола на Хан.

На 4 ноември 1923 г. Президиумът на Всеруския централен изпълнителен комитет приема указ за образуването на окръг Хакас в провинция Енисей. Окръгът се откроява като самостоятелна административна единица и обединява териториите на бившите чуждестранни администрации. Село Уст-Абаканское е определено като областен център.

През 1930 г. Сибирската територия е разделена на два региона: Западносибирски с център в Новосибирск и Източносибирски с център в Иркутск.

На 20 октомври 1930 г. окръг Хакас е трансформиран в автономна област Хакас, която е част от Западносибирския край. Село Уст-Абаканское става регионален център, на 30 април 1931 г. е преименувано на град Абакан. Към датата на образуването на града населението е било 10,7 хиляди души.

След реорганизацията на Западносибирския край, на 7 декември 1934 г., Хакаският автономен регион става част от Красноярския край.

До 1991 г. Абакан е бил административен център на Хакаския автономен район в Красноярската територия. През юли 1991 г., след превръщането на региона в република, град Абакан получава статут на столица на Република Хакасия.

Населението към 1 януари 2020 г . е 186 827 души (35% от населението на републиката).