В навечерието на Новата 2024 година край Кремъл в Москва отново ще бъде монтиран основният символ на празника – новогодишната елха. В края на ноември 2023 г. стана известно, че главният символ на годината, който ще бъде инсталиран на Червения площад, вече е избран. Това е смърч с височина 25 метра и диаметър на ствола 60 см. Сега дървото расте в село Фряново близо до Москва. Според експертите на Рослесинфор възрастта му е около 84 години.

Миналата година новогодишна елха беше отсечена във Волоколамски район на Московска област, а на 14 декември беше доставена в Кремъл. Те го транспортираха възможно най-внимателно, за да не повредят короната. Украсяването му отне малко повече от седмица и най-накрая главното дърво на страната е готово за Нова година.

Намирането на основното коледно дърво не е лесна задача, тъй като дървото трябва да отговаря на редица критерии: определена височина, възраст, удобно местоположение, правилна форма на короната, липса на счупени клони и т.н. Започват да търсят елха през лятото.

  • височина – не по-ниска от 25 м;
  • възраст – не повече от 120 години;
  • атрактивен външен вид: пухкав, с непокътнати клони, ярки игли;
  • без лишеи и кухини по ствола;
  • удобен достъп до дървото, възможност за транспортиране.

Основната коледна елха на страната на Катедралния площад в Москва традиционно се поставя на 20 декември.

Основната коледна елха на страната на Катедралния площад – най-старият площад на Московския Кремъл – ще радва московчани и гостите на столицата до края на 2023 г., през всички дни на новогодишните празници 2024 г., а също и по-късно. Елхата се премахва след 19 януари, тъй като в Русия е обичайно да празнуват старата Нова година (от 13 до 14 януари), както и Богоявление (19 януари).

Миналогодишната елха беше на 95 години и висока 27 метра.

На елхата бяха окачени около 60 LED топки, мъниста, висулки, ледени кристали, шишарки, гирлянди – общо над 1500 различни декорации. Цветовата палитра също е разнообразна: златни, перлени, червени и бели тонове блестят.

За да се полюбувате на главната коледна елха на страната 2023-2024 на Катедралния площад и да направите красиви снимки, както в предишните години, ще трябва да закупите билети за екскурзии из Кремъл. Най-близките метростанции, от които можете да стигнете до Cathedral Square, са Borovitskaya, Aleksandrovsky Sad, Biblioteka im. Ленин“ и „Арбатская“.

Какво правят с главната коледна елха на страната, след като я премахнат?
Самото дърво придобива нов живот в сувенири и други полезни продукти, например стикове за хокей и къщички за птици. Тънки клони и игли се дават на зоологическата градина, където се използват за животни.

От 2017 г. има екологичен проект „Децата на коледната елха в Кремъл“: деца и възрастни в цялата страна отглеждат малки дървета от семената на главната новогодишна красота. За пет години по този начин се появиха повече от 106 хиляди нови елхи за разсад.