Ген. Мутафчийски: Случаите на COVID-19 у нас са 611, излекувани са 48 души. Нов случай на коронавирус в Добрич

0
811

Към днешния ден 30 са новите случаите на коронавирус у нас. От тях са приети 13 в болница. Общият брой е 611. Увеличението е от вчера е над 6%. 

Това заяви на редовния си брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

Има нов случай на заразен с коронавирус в Добрич, така заразените с коронавирус в Добрич вече са 12.

Новият медицински случай е лекар – без данни за контакт с болни. Излекувани са 48 души – 6 нови. 31 мъже са излекувани и 17 жени. Един починал за деня – мъж на 72 години от Шумен с придружаващи заболявания.

233 са постъпили в болница, 146 са в София.

 

“341 от заразените са мъже, а 270 – жени.  Най-младият на година, а най-възрастния на 90. Има нов случай на заразено медицинско лице, но не от пациент. Има излекувана жена на 70 години в Пазарджик.

Средната възраст на излекуваните е 47 години. Починалите са 24, а средната им възраст е 65,2 години”, обясни още ген. Мутафчийски.  Той заяви, че най-големият брой на хоспитализирани е в София, следвани от Пловдив. 27 от лекуваните в болници са в интензивните отделения.

Завърши проучването на полицейските случаи – 1016 проби са направени. Средната им възраст е 37 години. 1007 са с отрицателен резултат, 2 души са с пресни антитела от инфекцията и 7 са положителни – те са имали среща с вируса, без симптоми и вече имат антитела.

Един човек се оказва, че има симптоми, но е с отрицателен тест.

Това значи, че поне в София няма силна циркулация на вируса. Не можем да разчитаме на масов имунитет. Ако запазим мерките, ще овладеем епидемията”, коментира националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

1100 военни също са изследвани, следват тестове на моряци от кораб, разкри ген. Мутафчийски. Той отново подчерта, че все още не може да разчитаме на масов имунитет, а масовото тестувате е и безпредметно.

 

Засега се оказва, че решението на властите е правилно – бързите тестове са скъпи и безсмислени.

“Не знаем до каква степен върши работа имунитета. На световен план не се говори за натрупване на имунитет, а на удържане на епидемията до намиране на лечение”, коментира шефът на Националния щаб за борба с коронавируса.