С поклонение пред паметника на Васил Левски в Централния градски парк на Генерал Тошево вчера беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата. Точно по обяд кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, служители от общинска администрация, представители на политически партии и движения, културни и образователни институции и много признателни граждани и ученици положиха венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в градския парк. Всички присъстващи сведоха глава в знак на признателност и с минута мълчание отдадоха почит на Апостола.

Левски е най-ярката фигура, оставила светла диря в народната памет.

„Ако спечеля – печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си“. Така пише Васил Левски – идеологът и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация /ВРО/ и Българския революционен централен комитет /БРЦК/ в едно свое писмо до Панайот Хитов през април 1868 година.

И той печели за цял народ, защото създадената от него революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 година.

И той губи себе си – преди 147 години Апостолът увисва на бесилото, издигнато в покрайнините на София, след като на 26 декември 1872 година е бил предаден и заловен от турската полиция до Къкринското ханче.

Заради пламенното си посвещение на народното дело и нравствената си чистота, днес Васил Левски се е превърнал в икона за поколения българи и в неоспорим национален герой.