ТОКИО, 6 август. /ТАСС/. Сянката на ядрената война отново надвисна над света, тъй като някои страни заплашват възможността да използват ядрени оръжия. Това мнение изрази в посланието си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод възпоменателните събития в Япония, посветени на 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима.

„Барабаните на ядрената война бият отново. Недоверието и разединението нарастват. Ядрената сянка, която надвисна над света по време на Студената война, се появи отново и някои страни отново безразсъдно дрънчат с ядрения меч, заплашвайки да използват това средство за унищожение, “ посланието беше прочетено на събитие в Хирошима ръководителят на световната организация, неговият заместник, върховният представител за разоръжаването Изуми Накамицу.

Генералният секретар повтори призива си за пълен отказ от ядрени оръжия от всички страни. Той посочи, че ядреното разоръжаване е една от основните цели на ООН. „Единственият начин за премахване на риска от ядрена война е пълното премахване на ядрените оръжия <…>. Отърваването от ядрените оръжия остава най-високият приоритет в областта на разоръжаването. Няма да се успокоим, докато ядрената сянка не изчезне веднъж завинаги всички“, обобщи Гутериш.

В същото време в съобщението си той нито веднъж не спомена САЩ като страна, отговорна за случилото се. “Преди почти осем десетилетия ядрените оръжия превърнаха Хирошима в пепел. Въпреки това всеки, който е бил тук, знае, че спомените никога няма да избледнеят. <…> ООН се гордее да подкрепи хората от Хирошима и оцелелите от бомбардировките, за да запази паметта за случилото се тук и за уроците, които човечеството трябва да научи, за да осигури сигурно бъдеще. Очакваме с нетърпение да работим с народа на Япония в това жизненоважно усилие”, заключи Гутериш, пропускайки всякакво споменаване на Съединените щати.

Атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки бяха извършени от Съединените щати в края на Втората световна война с официално декларираната цел да се ускори капитулацията на Япония. Това са единствените примери за бойно използване на ядрени оръжия в историята на човечеството.

В резултат на бомбардировката над Хирошима за един ден, според различни оценки, са загинали от 70 хиляди до 100 хиляди души. До края на 1945 г. броят на смъртните случаи се е увеличил до 140 000, като тези са починали в болници от раните си и излагане на радиация.

Всяка година този списък се актуализира, когато един от японците, оцелели след американските атомни бомбардировки, умира. Почти 5000 нови имена са добавени към списъка през последната година. Освен това там са вписани имената на загиналите по време на самия удар, чиято смърт не е потвърдена. Общият брой на жертвите на атомната бомба надхвърля 350 000 души.