• Осъдиха Галявиев на доживотен затвор за убийството на 9 души в казанската гимназия №175

КАЗАН, 13 април – РИА Новости . Върховният съд на Татарстан призна Ильназ Галявиев за виновен в убийството на девет души в казанска гимназия и го осъди на доживотен затвор, съобщава кореспондентът на РИА Новости.

„Въз основа на съвкупността от престъпления, чрез частично добавяне <…> окончателно назначете на Галявиев присъда доживотен затвор с изтърпяване в поправителна колония със специален режим с глоба от 200 хиляди рубли“, каза съдията.
Съдът удовлетвори частично исковете на пострадалите.
Прокурорът на Татарстан Илдус Нафиков поиска доживотна присъда за Галявиев . По негово предложение той ще трябва да прекара първите пет години в затвора, а останалите в колония със специален режим. Самият подсъдим помоли да не бъде пращан в затвора и обеща да компенсира пострадалите по всички искове.
На 11 май 2021 г. Галявиев , който тогава е на 19 години, стреля в гимназия № 175, където е учил преди това. Загинаха седем ученици и двама учители, още 23 души бяха ранени, включително 20 деца.
Галявиев е задържан на място, по-късно той напълно призна вината си. Според разследващите младежът се е стремял да “имитира действията на неформални представители на една от деструктивните субкултури”, за които е научил от интернет, и е копирал поведението им по време на нападението.
В крайна сметка той беше обвинен в четири убийства, опит за убийство, незаконно производство на взривни устройства и умишлено унищожаване на имущество. 667 души са признати за жертви по делото (143 от тях са претърпели сериозни увреждания).