Скандална изложба на име “Другите българки” ще бъде представена на 8 март – тя представя българи трансджендъри, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора, съобщава бТВ.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Епицентър.бг научи, че проектът на Вучков е получил финансиране преди година и половина от Фонд “Култура” по програма “Социално ангажирани изкуства”.

По това време министър на културата беше Боил Банов. По закон той е и председател на НФК, който е дал зелена светлина за омаскаряване на картините на Майстора.

Критика към проекта дойде и от страна на художници и ценителите на изкуството. Някои от тях определиха работата на младия художник като „подмяна на изкуството“.

„Не мисля, че можем да говорим за подмяна на изкуството. Най-важното в изкуството е усещането и личната комуникация“, каза Михаил Вучков пред bTV.

Вучков работел по своя проект от 2010 г., тъй като не било лесно да намери транссексуални жени, които да се разкрият във фотосесия.

Голяма част от транссексуалните хора в България се притесняват да се разкрият, за да не бъдат атакувани. Именно това е причината Вучков да се насочи именно към тази група, като този проект не е първият по джендър темата за Вучков. Той е работил като рекламен и пи ар експерт и по скандалния детски филм от 2017 г. “Лили Рибката”.

Сред транс жените, които застанаха пред обектива за “Другите българки”, е и Мелиса, която преди се наричаше Тихомир и стана известна покрай „Фермата“.

Отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и именно по тази причина художникът е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени. Според Вучков транссексуалните жени в България днес са най-дискриминирата група хора. 

Скандалното е, че фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е сходна с тази на транс българката днес.

Абсурдността на този порект е в твърдението на авторите на проекта, че единствената възможна асоциация, която може да бъде направена е, че представителите на транссексуалното общество се чувствали в България така, както една жена в едно силно патриархално общество. Точно тази асоциация карала автора да потърси приликите и разликите между жената в патриархална България и транссексуалната българка днес.

Ето и какви са официалните мотиви на НФК за конкретния проект, получил финансиране чрез тях: 

“Проектът се препоръчва за финансиране с бюджет 10,000 лв. и с
условия: Да се преработи съответно бюджетът, като се
препоръчва да се намалят изглеждащите завишени
продукционни разходи и наем зала за изложба, и без разходи за
кетъринг; матрицата за бюджет да е подписана; в колона 2 /вид
на разхода/ да е попълнено дали разходът е с фактура или
хонорар. Да се предостави план в случай на по-сериозни
ограничения заради COVID-19. Сред силните му страни са:
маргинална тема; иновативно изразно средство; “силен медиен
отзвук за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни
издания – Михаил Вучков, е професионалист с дългогодишен
опит в сферата на връзките с обществеността и медийната
стратегия в областта на изкуството”.

Вижте документа на НФК тук: SAI_2020_projects.xlsx (ncf.bg)

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST
  17. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  18. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  19. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА