Русия обяви началото на мащабна ваксинация на населението с руската ваксина Sputnik V срещу Covid-19. В Москва поставянето на ваксината започна днес. Само през първите пет часа пет хиляди души са се записали за ваксината.

Лекарите, учителите и социалните работници ще бъдат първите, които ще бъдат ваксинирани. Предвижда се през декември да бъдат ваксинирани 2 милиона души.

Президентът Владимир Путин обяви началото на кампания за ваксиниране на населението в сряда, 2 декември. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко в началото на декември, при представянето на руската ваксина на специална сесия на Общото събрание на ООН, заяви, че Sputnik V вече е поставен на над 100 хил. души, предимно хора от различни рискови групи.

В момента Sputnik V се произвежда от три фармацевтични компании – “Генериум”, “Р-Фарм” и “Биннофарм”. Още три компании се готвят да се включат в производството.

Потенциалният капацитет на Биннофарм е проектиран да произвежда около 1,5 милиона ампули ваксина годишно, каза в интервю за RBC Рустем Муратов, ръководител на фармацевтичния холдинг Alium. Заводът Р-Фарм обяви през септември, че ще може да произвежда около 8 милиона дози ваксина Sputnik V на месец. Генериум обеща да произведе до 100 милиона дози от ваксината, когато достигне пълния си капацитет.

Ваксината Sputnik V се съхранява при -18 градуса и се размразява непосредствено преди ваксинацията. Температурата на съхранение се определя като предимство в сравнение с ваксината на Pfizer, която се съхранява при -70 градуса. Въпреки това се оказа, че и тази температура поражда проблеми. Необходими са специални хладилници за транспортирането, каквито има ненавсякъде в страната. Експертите посочват сложността на транспортирането като един от най-големите недостатъци на ваксината. След размразяване тя трябва да се използва в рамките на пет дни. За сравнение, ваксината на Moderna може да се съхранява в обикновен хладилник за един месец, на AstraZeneca – до шест месеца.

Ваксината няма да бъде поставяна на бременни, кърмачки, както и на хора с определени хронични заболявания.

Вицепремиерът Татяна Голикова обясни, че имунитетът се формира в рамките на 42 дни след поставяне на ваксината, като през този период на човек се препоръчва да носи маска, да се въздържа от посещение на места с много хора и също така да ограничи консумацията на алкохол.

Pfizer ще произведе само половината от планираните дози ваксини. Причината за това е проблем с веригата за доставки, съобщи “Фокс Нюз”.

Pfizer съобщи за проблем с производството на COVID ваксината

“Разширяването на веригата за доставки на суровини за ваксината отне по-дълго от очакваното време. Важно е също така да се подчертае, че резултатите от клиничните тестове закъсняват от първоначално планираното”, каза говорител на компанията.

Pfizer и германският ѝ партньор BioNTech се надяваха да произведат 100 милиона ваксини до края на годината, но броят на планираните дози сега е намален наполовина – на 50 милиона.

“Pfizer” получава суровини от доставчици в САЩ и Европа. Разширяването на производството на компоненти за ваксината миналия месец се оказа предизвикателство. В този момент компанията очаква също все още резултатите от последните тестове, заявява производителят.

Компанията не уточни какви компоненти за производството липсват. Ваксините обикновено съдържат материали, които включват антивирусни агенти, антисептични течности, стерилна вода и ДНК елементи от самия вирус, които не причиняват тежки симптоми, но задействат имунната система да произвежда антитела.

Обикновено компаниите първо изчакват техният продукт да бъде одобрен и едва след това започват да набавят суровини, да организират производствени линии и да установят вериги за доставки.

“В този случай всичко се случи едновременно. Започнахме да формираме веригите за доставки през март, когато ваксината все още се разработваше. Това е напълно безпрецедентно”, каза участващ в процеса на разработване на ваксината на Pfizer.

Понастоящем Pfizer/BioNtech планират да пуснат 1,3 милиарда ваксини през 2021 г., като недостигът от 50 милиона дози тази година ще бъде компенсиран с увеличаване на производството.

https://www.vesti.bg/

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ

  1. ГЮВЕЧ
  2. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  3. България – Китай 中国保加利
  4. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  5. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  6. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  7. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА