Москва, 3 януари – AiF-Москва.

Общият брой на загиналите в резултат на експлозии на пътя близо до гробището в град Керман, където е погребан иранският генерал от КСИР Касем Солеймани, се е увеличил до 103, пише агенция Клуб на младите журналисти , като се позовава на ръководителя на службата за извънредни ситуации в града.

„След смъртта на редица <…> жертви в резултат на експлозии по време на терористична атака, извършена на пътя, водещ до (гробището – Ред.) Голзар-е Шахада, броят на смъртните случаи се увеличи до 103, “, посочва изданието.

В резултат на това броят на ранените е 141, състоянието на някои от тях се оценява от лекарите като тежко, се казва в доклада.

Член на иранския парламент, представител на град Джирофт в провинция Керман, Забихолах Азами-Сардуи, каза, че четири експлозии са станали по време на погребалната процесия на гробището.

По-рано беше съобщено за 73 убити и 170 ранени при експлозии в град Керман. 

Припомняме, че експлозии избухнаха в град Керман на пътя, който води към гробището, където е погребан генерал Касем Солеймани по време на погребална процесия, посветена на годишнината от смъртта му. Медиите съобщават за два чувала с експлозиви, оставени близо до входа на гробището. Правителството на републиката нарече инцидента терористична атака. 

Имайте предвид, че Касем Солеймани беше убит при американски удар на 3 януари 2020 г., след като този инцидент Техеран обяви за „акт на международен тероризъм“.