В Добричка област започва да се пръска срещу ливадна пеперуда, нападнала слънчогледовите полета

0
364

Земеделските стопани в Добричка област трябва да предприемат спешни мерки срещу масовото нападение от ливадна пеперуда по слънчогледа и други култури, съобщават от областната дирекция “Земеделие”. От ведомството се позовават на издадена заповед от министъра на земеделието Иван Иванов, с която е обявен каламитет – масово намножаване на неприятеля, на територията на страната. Мерките за ликвидиране на опасността трябва да бъдат предприети в срок до 30 юли.

При борбата с ливадната пеперуда трябва да се използват разрешените продукти за растителна защита. Третирането на засегнатите площи от неприятеля може да се извършва с наземна и авиационна техника като се спазват разпоредбите на Закона за защита на растенията и Закона за пчеларството. Земеделските стопани трябва своевременно да уведомят пчеларите за предстоящото третиране на посевите срещу ливадна пеперуда, за да бъдат предпазени пчелните семейства от отравяне, се посочва в министерската заповед.

В Добричка област тази пролет са засети около 845 000 декара със слънчоглед. Регионът е сред най-големите производители в страната на маслодайното семе. Мерките срещу нападението от ливадна пеперуда идват след сигнали от много производители, че неприятелят унищожава посевите.

БТА