В град Добрич се проведе областен етап на националната конференция “Хуманизъм и вяра”

0
920

На 17 февруари 2020 г. в заседателната зала на Средно училище “Св. Климент Охридски” град Добрич се проведе първият етап от националната конференция “Хуманизъм и вяра”. Етапът се провежда във всички области на страната. Националната конференцията цели да се популяризират добрите практики в областта на извънкласните дейности по православно християнство сред педагогическите специалисти от цялата страна. Предстоят още два етапа – регионални конференции в шест района на страната и национална конференция, която ще се проведе в град София. Регионалната конференция, включваща област Добрич, ще се проведе в град Варна в периода 26 февруари – 26 март.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в конференцията за област Добрич взе участие иконом Василий Шаган, който бе избран за председател на комисията, оценяваща представените практики. Отец Василий преподаде благословението на митрополит Йоан и сподели своите впечатления от провелата се в събота областна конференция в град Варна.

Форумът беше открит от старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия г-жа Светлана Василева, която приветства участниците с пожелание за успешно представяне. Гост на форума бе ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия.

Чрез доклади и презентации учителите представиха осъществените дейности на групите, като онагледиха формираните нагласи в учениците и перспективите в обучението по религия. Сред тях бяха и учители по други предмети, в които по учебен план е заложено изучаването на част от Свещеното Писание или моменти, свързани с него.

В рамките на конференцията бяха представени 11 практики от представители на учебни заведения: Маргарита Христова от ЧПГТП “Райко Цончев”, Анелия Минева от СУ “Св. Климент Охридски” и ОУ “Христо Ботев” и учител в деткси градини в град Добрич, Йорданка Трифонова от СУ “Димитър Талев”, Рени Бончева и Теменуга Бончева от ОУ “Христо Смирненски”, свещеник Тодор Тодоров от Общинския детски център в Балчик, протойерей Павел Максимов от Общинския детски център в Шабла, Десислава Якимова от Общинския детски център в Каварна, Елена Ташкова от СУ “Стефан Караджа” в Каварна, Левоник Санджакян от СУ “Христо Ботев” в Балчик и Надежда Иванова от ЕГ “Гео Милев”. Представените добри практики бяха оценени от журито, което номинира по една от тях в четирите групи: детска градина, начален, прогимназиален и гимназиален етап.

Изготви: Георги Великов