В град Генерал Тошево беше представена книгата „Смъртта е само запетая…“ от Иван Атанасов

0
343

На 24 февруари в зала „Дора Габе“ на Община Генерал Тошево се състоя представянето на поетичния сборник „Смъртта е само запетая…“ от Иван Атанасов. Събитието беше уважено от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, много интелектуалци от района, учители и граждани.

Сборникът е издаден от Сдружението на писателите – Добрич по повод 75 години от рождението и 10 години от кончината на Иван Атанасов. Книгата е съставена от Валентина Добринчева и Сашо Серафимов и беше представена от Драгомил Георгиев, учредителите на вестника за култура „Антимовски хан”.

По време на представянето на книгата Драгомил Георгиев заяви, че е бил много близък с Иван Атанасов: „Двамата сме били на много литературни срещи. Имали сме много разговори. И всеки разговор с него беше много хубав. Като истински празник. В Иван всичко беше поезия и е хубаво, че тази поезия сега излиза на страниците на тази книга“.

Иван Атанасов има 15 книги, които вече трудно се намират. Затова от Сдружението на писателите в Добрич са решили да обединят всички изключителни стихотворения на поета в ново представително издание „Избрано”, което да може да достигне до всички почитатели на лириката, включително по-младите, за да остане и пребъде творчеството на един от големите поети на България. „Смъртта е само запетая…“, съдържа около двеста лирични и сатирични стихотворения и епиграми. В книгата са включени и кратки отзиви за поетичния свят на Иван Атанасов от различни критици.

Иван Атанасов е роден на 28 май 1947 година в село Градини, община Генерал Тошево. През 1949 година семейството му се преселва в град Генерал Тошево, където Иван получава гимназиалното си образование. През 1971 година завършва Педагогическия институт „Д-р Петър Берон“ – Шумен. От 1971 до 1975 година е учител в Института по пшеницата и слънчогледа – Генерал Тошево, а през следващите пет години – в село Кардам. Носител е Отличие „Дора Габе“ за органично пресъздаване на духовните измерения на Добруджанския свят в българската литература /2003/ на Община гр. Добрич, както и на редица престижни литературни награди. През 2000 г. е обявен за Почетен гражданин на Генерал Тошево.