В България има смъртен случай след ваксиниране, но няма доказателства, че причината е във ваксината, според министър Костадин Ангелов

0
1294

В България преди месец имаше смъртен случай няколко дни след ваксиниране срещу COVID-19, но няма доказателства, че причината е във ваксината, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Министър Ангелов подчерта, че ваксината не е била на “АстраЗенека”.
Разпространяването на твърдения за опасни ваксини не ни помага, обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират, каза още той.
В отговор на въпрос дали премиерът го спира да налага много строги мерки министър Ангелов каза, че такова твърдение е лъжа.
Няма правилно и неправилно решение, реагираме в движение, каза той в отговор на въпрос колко време има до пълен локдаун в страната. Не се страхуваме от мерките и от прилагането им и ако се наложи, ще го направим, нямаме колебания в тази посока, каза още той. За неспазване на сегашните мерки министър Ангелов напомни да се изпращат сигнали, които ще бъдат проверявани. За въвеждане на мерки на национално ниво министър Ангелов посочи, че те трябва да бъдат в подходящото време, когато обществото е готово да повярва в тях и да ги спазва. В Плевен днес ще има протест заради мерките, въведени от вчера. При този протест, събирайки се много хора на едно място, какво ще се случи, ефект ли ще получим или дефект, попита той.
Никой не твърди и не абсолютизира, че при прилагане на определени мерки, ще изчезне епидемията, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Кунчев даде пример за мерките, въведени в Сърбия и Гърция, и въпреки това броят на новозаразените се повишава. Толкова е сложен епидемичният процес, че всичко влияе – мерки, собствено поведение, външна температура и др. Прогозите на математиците няма да излязат верни, процесът е толкова многофакторен, че не може да бъде описан по математически начин, категоричен беше Кунчев.

http://www.bta.bg/