Ниска е честотата на съобщенията за нежелани реакции след ваксиниране срещу COVID-19 – около 3 на 1000, като към момента общо са 840 съобщения. Това каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Изпълнителна агенция по лекарстата Богдан Кирилов. Няма доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените тромбоемболични прояви и ваксината на “АстраЗенека”, посочи Киролов, цитирайки становището на Европейската агенция по лекарства /ЕМА/. От ЕМА не препоръчват държавите да блокират партидата на тази ваксина.
Партидата е била доставена до 17 държави, в България има над 30 хиляди дози от нея, които са приложени, каза още той. При нас няма информация за такъв тип нежелани реакции, а само за повишена температура.
От ЕМА днес се очаква решението и за четвърта ваксина – на “Янсен”, и ако то е положително, Европейската комисия ще има възможност да издаде разрешение за употреба. Все още за тази ваксина нямаме срокове за доставка, очаква се евентуално през април, допълни Кирилов. По думите му продължава оценката и на документацията на руската ваксина, като се очаква в следващите дни и по-конкретна информация от ЕМА.
Утре в България се очакват над 30 хиляди дози от производителя ” АстраЗенека”, в понеделник – над 21 хиляди дози от “Пфайзер”, в средата на следващата седмица – над 33 хиляди дози от “Модерна” и още 36 хиляди дози отново от “АстраЗенека”.
ЕК се договори с “Пфайзер” за допълнителни над 4 млн дози, които да бъдат осигурени в рамките на две седмици за ЕС, добави Кирилов. Очакваме отговор какво ще получи България от тях. Продължават преговорите с останалите държави членки на ЕС за осигуряане на допълнителни количества за България. За април очакваме увеличение на доставките от “Пфайзер” и “Модерна”, но няма категорична информация и се очаква информация от “АстраЗенека”, посочи още Кирилов.

http://www.bta.bg/