През последните няколко дни интернет е пълен със заглавия, че в град Озерск трима престъпници, които се опитаха да ограбят пенсионерка, бяха нападнати от манул, живеещ в къщата й, и рани двама от тях до смърт. Вярно ли е?

Новината разпространиха и много авторитетни български медии.

Новината е за възрастна жена от Озерск, която намерила болно коте на пътя и го завела вкъщи, за да се излекува. Тази новина от доста време се разпространява из интернет. Според това, което пишат източниците, бабата излекувала котката-звяр и тя пораснала безумно влюбена в спасителкта си, която я хранела с котешка храна, сметана и извара.

Старицата живеела самотно в пълна хармония с манула. Но една нощ крадци нахлули в къщата й. Ако вярвате на слуховете, звярът не позволил на престъпниците да извършат своята зла умисъл. Тя нападнала единия разбойник, убивайко го веднага. После смъртоносно анила втория, който починал в болница, а третият избягал безследно. И едва тогава познавачи казали на бабата какво животно е опитомила.

Мнозина вероятно се интересуват от въпроса – вярна ли е тази информация? Пресслужбата на Главното управление на Министерството на вътрешните работи на Русия в Челябинска област отговори, че – “не”. В град Озерск не само не са регистрирани нападения от животни над хора, но и от много дълго време там не е имало грабежи.

Историята, разбира се, е интересна, но въпреки това е измислена. Доверете се само на онези медии, които се позовават на официални източници.

https://u74.ru

А ЕТО И КАКВА Е ИСТОРИЯТА, КОЯТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА:

Баба осиновява осиротяло коте, след години то и спасява живота от крадци у дома.

Това се случва в Озерск. Възрастната жена видяла осиротяло котето на улицата и се смилила над него. Тя му осигурила топъл дом и безкрайната любов, като всеки един любящ стопанин на коте.

Годините минавали, възрастната жена и котето се разбирали изключително хармонично, въпреки че котката имала необичайно тегло и външен вид, бабата не обръщала внимание и продължавала да го храни с обикновенна котешка храна, заквасена сметана и извара.

Бабата обичала изключително много домашното си коте и го приемала, като внук.

Една ранна сутрин крадци набелязали къщата на възрастната жена и влезли взлом през крехката дървена врата, която лесно успели да разбият.

Котката по това време дремела в килера на любимия си рафт.

Котката веднага усетила, че нещо не е наред и отвърнала на агресивното поведение на неканените гости, прехапала сънната артерия на единия от тях, ранила втория, а третият имал късмет и избягал.

Пристигналите на място полицаи били шокирани от гледката, на която се натъкнали. Оказало се, че котката на бабата всъщност е див манул. И най-интересното е, че тези диви животни се считат за невъзможни за опитомяване.

Местните власти позволили на възрастната жена да задържи дивото животно, но с известни условия.

Но всички си задавли въпроса : как е стигнал толкова близо до домовете на хората и как е допуснал човек до себе си, още повече да го приеме като семейство.

Като цяло котките манул не са агресивни животни, но стават изключително злобни, ако някой се усмели да нападне дома им или посегне на близките му.

Понякога някой влиза в живота ни без да знаем, че съдбата го е планувала да се случи. Истинските срещи са предопределени и всичко се случва с причина.

Не цитираме медиите, разпространили “достоверната история”, от колегиална гледна точка.

ДИВАТА СИБИРСКА КОТКА ПАЛАС ИЛИ МАНУЛ

Палас котка или манул е диво животно от семейство котешки. Живее в Китай, Монголия, азиатските републики на бившия СССР, както и в няколко сибирски района на Русия. Благодарение на красивия си външен вид, в Русия той се превърна в национален любимец.

Размерът на манул е малко повече от половин метър дължина. Има масивно тяло, къси и дебели крака.

Котката на Палас има гъста и дълга коса (до 7 сантиметра). Всъщност има най-дебелата козина от всички видове котки.

Очите на Палас обикновено са жълти. Освен това зениците са кръгли при всякаква светлина, което я отличава от обикновените котки, при които при ярка светлина зениците стават цепнати.

Друга отличителна черта на котката на Палас са дългите кичури косми по бузите, подобни на бакенбарди.

Котката на Палас предпочита сух климат, така че живее в степни и полупустинни места, където има храсти. Добре се чувства и в ниски планини.

Котката на Палас обикновено не се скита и живее дълго време на определена територия.

Води нощен начин на живот. През нощта ловува мишки и други гризачи. Понякога ловува гофери и зайци. Когато има сезонен спад в броя на гризачите, той преминава към насекоми (главно скакалци, щурци и скакалци). През деня спи в заслон: в стари дупки на лисици и язовци.

Поради късите си крака и масивното тяло, котката на Палас не може да бяга бързо, поради което от опасност предпочита да се крие. Най-често се катери по скали или масивни камъни.

Въпреки че котката на Палас изглежда като домашна котка, тя не мяука. Манулът сумти или тананика дрезгаво. Обикновено тези звуци означават, че котката на Палас е разтревожена.

В Русия има три центъра на обитаване на манул.
Първият е в района на Чита, между реките Аргун и Шилка. Тук има около 2,5 хиляди индивида.

Вторият фокус е Тува-Алтай. Простира се от Република Тива до югоизточните райони на Алтай. Този район е дом на 200-300 индивида.

Третият е в лесостепната част на Бурятия, в районите Джидински, Иволгински и Селенгински. Тук най-малката популация на котката на Палас е 50-70 индивида.

Котката на Палас е включена в Червената книга на Русия и има защитен статус „близо до застрашено“. Ловът на манул е напълно забранен.

През 2012 г., според резултатите от интернет гласуването, манулът стана талисман на Московския зоопарк.


През 2016 г. в Русия беше издадена колекция от монети „Червена книга“. На монета от 2 рубли е изобразен манул.


Източник: https://sib100.ru/