Транссексуалните хора не могат да сменят пола си, става ясно от решение на Върховния касационен съд, предаде БНТ.

С 28 гласа против и 21 с особено мнение гражданската колегия на съда се произнася, че юридически полът не може да се смени.

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на ВКС по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС) или установеният правопорядък на територията на Република България разбира понятието “пол” само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола на транссексуално лице.

Върховните съдии пишат в мотивите си: “Развитието на практиката на Конституционния съд в изясняване на действителното съдържание на понятие пол и действието на последното цитирано решение на КС по чл. 149, ал. 1, т. 1 КРБ задължава Общото събрание на гражданската колегия (ОСГК) на ВКС да приеме, че биологичното обяснение на понятието пол е единственото включено в него. Конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като “понятието “пол” има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството”.

Според магистратите правото на Европейския съюз не налага различен извод по поставения за тълкуване въпрос. В мотивите на ОСГК се цитира практика на Съда на Европейския съюз, като върховните съдии констатират, че в своите решения СЕС оставя правното уреждане на гражданското състояние и на брака в автономията на държавите членки.

Пълните мотиви на съда можете да видите тук

https://www.dnevnik.bg/