Женският национален отбор на България завърши на девето място в 44-тото издание на Шахматната Олимпиада в Ченай, Индия.

Младият български тим в състав Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева, Габриела Антова и Виктория Радева завърши турнира с 16 мач-точки, като раздели 6-о – 14-о място след седем победи, две равенства и две загуби.

В последния 11-и кръг на надпреварата българките се наложиха с 3:1 точки над Израел. На първа дъска Нургюл Салимова направи реми с белите фигури с Марсел Ефроимски, а на втора дъска Гергана Пейчева също направи реми с Дина Беленкая.

На трета и четвърта дъска обаче българският тим показа надмощие, което му осигури крайния успех. Белослава Кръстева победи с белите Михал Лахав, докато с черните Габриела Антова се справи с Ронит Левитан.

С победата си Антова събра впечатляващия актив от 8,5 точки от 10 партии, който е най-високият на четвърта дъска заедно с този на монголката Бат-Ердене Мунгунзул.

Салимова завърши Олимпиадата с 6,5 точки от 10 партии, Пейчева – с 5,5 точки от 9 партии, Кръстева –  с 6,5 точки от 10 партии, а Радева – с 2,5 точки от 5 партии.

Титлата за втори път след 2006 година спечели отборът на Украйна. В последния кръг украинките победиха с 3:1 Полша и събраха 18 мач-точки. С толкова приключи и тимът на Грузия, който в последния кръг надигра с 3:1 Азербайджан. По-лошите допълнителни показатели обаче отредиха сребърните медали на грузинките. Бронзовото отличие със 17 мач-точки остана за домакините от Индия, които отстъпиха с 1:3 на тима на САЩ в днешния ден и така се простиха с надеждите си за злато.

Челната шестица се допълни от САЩ (17 мач-точки), Казахстан (17 мач-точки) и Полша (16 мач-точки).

При мъжете България в състав Момчил Петков, Цветан Стоянов, Лъчезар Йорданов, Тодор Георгиев и Александър Ташев остана на 63-то място в крайното класиране, което отговаря точно на стартовия номер на тима ни.

В последния 11-и кръг българите отстъпиха с 1,5:2,5 точки на Исландия и приключиха с актив от 12 мач-точки след 6 победи и 5 загуби.

Срещу Исландия единствената победа постигна Момчил Петков от Добрич на първа дъска, който с белите надигра Хьорвар Гретарсон. На втора дъска Цветан Стоянов отстъпи на Ханес Стефансон, а на четвърта същата съдба сполетя и Тодор Георгиев в партията му с Маргеир Петурсон. Единственото реми беше фиксирано на трета дъска в срещата между Лъчезар Йорданов и Гудмундур Кяртансон.

С най-висок точков актив от българите завършиха Петков и Йорданов, които постигнаха по 7 точки, а Стоянов остана с 6,5. Петков и Стоянов единствени играха и в 11-те кръга на турнира.

Шампион при мъжете стана отборът на Узбекистан, който до момента бе стигал само до второ място – преди 30 години в Манила.

В последния кръг узбеките победиха с 2,5:1,5 точки Нидерландия и събраха актив от 19 мач-точки. С толкова на второ място остана отборът на Армения, който приключи турнира с победа с 2,5:1,5 точки над Испания.

На трета позиция завърши вторият отбор на Индия, който остана с 18 мач-точки. В шестицата място намериха още първият отбор на Индия, САЩ и сензацията на турнира Молдова с по 17 мач-точки.

В 44-тата Шахматна Олимпиада в Ченай участваха 187 отбора при мъжете и 161 при жените.

https://trud.bg