ВЪЗСТАНОВЯВАТ АВТЕНТИЧНАТА КЪЩА НА АДРИАНА БУДЕВСКА

0
2108

 

След 2-3 години ходене по мъките, най-после в Добрич започва възстановяване на родната къща на актрисата Адриана Будевска. Това обяви на пресконференция директорът на Регионалния исторически музей Добри Добрев. Вече има подписан договор с фирмата изпълнител „Реставрация“ ЕАД.  Къщата на Будевска, която е в окаяно състояние, не е автентичният роден дом на актрисата, подчерта Добрев. Тя е реплика, изградена през 1976 – 1977 година, за да бъде готова за 100-годишнината от рождението на Адриана Будевска през 1978 г.

„Вече сме на финалната права, след дълги очаквания и терзания имаме подписан договор с изпълнителя и ще пристъпим към реалното изпълнение на проекта, който е изготвен и съгласуван с НИНКН”, сподели зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Разминаването с оригинала ще бъде поправено. За целта съществуващата сграда ще бъде съборена и на нейно място ще бъде издигнат автентичният роден дом на актрисата. За целта от Министерството на културата са отпуснати 64 000 лева, музеят се включва с 12 000 лева. По всяка вероятност парите няма да стигнат и ще се нуждаем от дарители и спонсори, каза още Добри Добрев.Крайният срок за завършване на проекта и отчитането му е 15 ноември.

Автентичният вид на къщата ще бъде възстановен по оригинален снимков материал от преди 1978 г., който се намира във фонда на музея, каза главният уредник в РИМ д-р Кремена Митева. Според нея, едва ли в България има по-голям фонд за Адриана Будевска от този в РИМ Добрич. Фондът съхранява много нейни лични вещи, сред които сценични костюми и аксесоари, билета, с който е заминала за Аржентина, снимки, тетрадки със стихотворения, дневници.

След възстановяване на родния дом на актрисатае предвидено едната зала да бъде учебен музей с акцент „Литературата в театъра“, където учениците ще се занимават с изработването на мини декори, рисунки на театрални костюми, правоговор, сценична и публична реч, допълни д-р Кремена Митева.

Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Тя е дългогодишна актриса в Народния театър, един от основоположниците на професионалния театър в България, считана е за една от най-добрите изпълнителки на трагични роли в историята на родния театър.

Къщата на ул. „Васил Левски“ №56 в Добрич е обявена за исторически паметник на културата с категория „национално значение“ в Държавен вестник през 1976 година.От години къщата е затворена за посетители. Външната мазилка е напукана, а в по-голямата си част липсва в основите й. Покривът се разпада. На места мазилката във вътрешните помещения е паднала до тухла, заради влагата, която е пропита в стените. Дъсчените подове са също в много лошо състояние, като обилната влага е благоприятствала и израстването на гъби. Заради рушащата се от години сграда, музейната експозиция отдавна е изнесена. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST