Шикозната шоколадова дива Росарио Доусън ще глези сетивата на публиката в новия филм „Привидения в къщата“, докато феновете на сагата „Междузвездни войни“ очакват нейния самостоятелен сериал „Асока“, който пък е част от поредицата „Мандалорецът“, вдъхновена от фантастичната космическа епопея на Лукас. 

С други думи Доусън очаква една много сочна и успешна 2023-а година. Преди време тя влезе в заглавията и с интересно бизнес решение като стана част от управлението на компания за напитки с канабис, подкрепена и от други знаменитости като Гуинет Полтроу.

Извън тревата и търговията тази изпълнителка с великолепно тяло продължава да поддържа репутация на култова фигура в артистичните среди, спечелена още преди повече от 20 години с участието си в иконичната и иронична независима поредица „Продавачи” и скандалната градска младежка драма „Хлапета”.

После Росарио продължи с филми като “Готова за играта”, “Бибрутално: Разходка смърт”, „Александър”, “Град на греха”, “Мъже в черно 2” и др. Едно от най-интересните заглавия във филмографията на актрисата с кубинска и пуерториканска кръв бе вдъхновения от хипнозата психологически трилър „Транс” на Дани Бойл. Доусън е много активна и в телевизията, където блесна в сериала на „Марвел” и „Нетфликс”, „Люк Кейдж”.

– Росарио, какво да очаква публиката от новия ви филм „Привидения в къщата“?
– Един страхотен приключенски филм за цялото семейство, с много мистерии и загадка. С нетърпение очаквам реакцията на публиката. Но ето и за какво става въпрос. В опит да започнат живота си на чисто, самотната майка Габи и 9-годишният ѝ син Травис се местят в огромно имение в Ню Орлеанс, което закупуват на изненадващо достъпна цена и много скоро разбират защо. Къщата е обитавана от сприхави духове, които не са никак доволни от появата на новите обитатели. Така Габи и Травис се свързват със свещеник, овдовял учен, който по настояще се изявява като неуспешен експерт по паранормални явления, екстрасенс от най-стария френски квартал на града и раздразнителен историк. С тяхна помощ семейството се надява да направи „екзорсизъм на къщата“. И ви обещавам, че резултатът ще е колкото страшен, толкова и смешен.

– А как решихте да влезете в сравнително новия бизнес с продукти с канабис в САЩ?
– Винаги съм била за легализирането на марихуаната и за отговорното отношение към продукти с канабис, които могат да имат много ползотворен ефект върху хора с хронични болки. Такъв беше случаят с моя баща. Много се радвам, че компанията Cann, към която се присъединих има истински агресивна кампания за включване на пренебрегнати и маргинализирани малцинства и предлагане на равни възможности. Хората в ръководството не искат да бъдат част от проблема.
Така наречената „Война срещу дрогата”, доведе до катастрофални резултати. Просто е недопустимо младежи да влизат в затвора за една за цигарка с марихуана.

– Предизвикахте много силни реакция с играта си в „Незабравимо”. Очаквахте ли отзивите?
– Ако трябва да съм честна, първият път отказах предложението да участва в този филм. Тогава се нуждаех от почивка. Сценарият ми звучеше прекрасно, но имах нужда от време за себе си и близките си хора. Бях в Италия.
Говорих няколко пъти с режисьорката Денис Ди Нови и най-накрая тя успя да ме убеди да се включа в проекта. Много се развълнувах от възможността да изиграя този образ. В крайна сметка успямхе да надскочим границите на „филмите за пуканки” и да предложим нещо малко по-сложно, нюансирано и софистицирано на публиката и аз съм страшно доволна от резултата.

– Вие станахте част и от империята на „Марвел“.- Как е изглежда отвътре този страшно успешен конгломерат за филми, сериали и всевъзможни продукти?
– Нещо невероятно се случва във филмовата индустрия. „Марвел” създадоха наистина изключително успешен бизнес модел и всяка година пускат по няколко големи игрални филми и амбициозни поредици, а на хоризонта не се вижда зрителска умора от супергеройските истории. Явно това влече хората сега. Изглежда публиката има нужда да избяга от реалността в света на супергероите и комиксите. Кино салоните предлагат възможност да това директно бягство. Да участвам в „Люк Кейдж” беше чисто удоволствие за мен. По принцип харесвам по-авторски и интелектуално провокативни филми, с по-различна естетика, но разнообразието ме поддържа енергична и жадна за повече работа.

– Вие сте една от звездите без проблеми по отношение на голите сцени. Как гледате на екранната еротика в светлината на дебатите за сексуалните набези в Холивуд?
– Голотата е нещо естествено. Всички сме голи под дрехите. Постоянно си представям хората голи. Това е в кръга на шегата, рабира се. За мен екранната еротика е много интересен артистичен инструмент. Не съм участвала в чак толкова много голи сцени в кариерата ми. Голият епизод в Транс” ми напомни на секс сцената, която трябваше да снимам в „Александър” на Оливър Стоун преди близо 20 години. Всъщност това не беше секс сцена или любовен момент, беше си почти пресъздаване на изнасилване. Беше сблъсък, динамично съревнование, мерене на силите между двама човека.

А в „Транс” идеята на голата сцена не е просто да стимулира сексуално – моята героиня се опитва да накара персонажа на Джеймс Макавой да си възвърне спомените. Като влиза чисто гола в стаята и му се явява без дрехи тя цели да засегне най-дълбоките, интимни и скрити участъци от съзнанието му. Да достигне до дълбокото пространство на паметта му. Там е опасно място. Моментът е сексуална сугестия и парче от пъзел. И мисля, че се получи доста добре. Реакциите на хората доказаха, че техните съзнания и сетива са били стимулирани и провокирани. В края на деня, аз съм актриса.

– Следите ли какво пишат медиите за вас?
– Не особено. Искам моите близки да ме одобряват и да са ОК с мен и моето поведение. Колкото повече съзирам своите недостатъци, оценявам и перспектива с тях. Аз съм оптимистично настроена. Имам се за страстен човек. Желая да се развивам и имам силен ангажимент към придобиването на нови знания.

Непрекъснато се опитвам да научавам нещо ново. Не се страхувам да бъда странна, глупава или скандална. Чувствам се благодарна, че съм израснала с хора, които са ме възпитали добре. Не съм перфектна, но си харесвам недостатъците.

https://trud.bg/