Възстановка на народния празник Бабинден направиха днес в Балчик

0
537

Днес в Балчик се състоя второто събитие от музейния проект “С България в сърцето”.  В Етнографската къща на Белия град Историческият музей организира възстановка на Бабинден, представена от група за народни обичаи „Живи корени“ при Нaродно читалище „Свобода 1897“ в с. Гурково.

Освен за присъствалите на празника, посветен на бабите акушерки, на младите булки и невести, които са раждали, и на здравето на децата, възстановката е достъпна на страницата на музея, за да бъде видяна и споделена от повече хора.

Обичаят съдържа няколко основни обредни елемента: къпане на малките деца, обредно поливане и угощение на младите булки в дома на бабата.

Музейният проект “С България в сърцето” ще завърши с пресъздаване на българска сватба в края на месец май. Събитието ще се състои както в сградата на Етнографския музей в Балчик, така и в двора на културната институция. Великденски онлайн конкурс и работилница за великденска украса, както и работилница за изработване на мартеници са част от предвидените събития.