Възстановиха бронзовия надпис „В. Левски“, откраднат преди близо 20 години от паметника на Апостола в Балчик

0
953
148 години от гибелта на Апостола на свободата, тази дата бе отбелязана по нетрадиционен начин в Белия град

Ученици и граждани се поклониха пред паметта на Васил Иванов Кунчев, рецитираха стихове за неговото дело, поставиха цвете и паднаха на колене пред Паметника на Апостола.

Преклонението си към Човекът – България творците от Белия град Венцислав Марков – скулптор, и Христина Цонкова – художник, показаха с труда си.

Те възстановиха бронзовия надпис „В. Левски“, откраднат преди близо 20 години от Паметника на Апостола в балчишкия квартал „Левски“. Съвпадение или не, буквите са излети в Карлово. Последно са били на мястото си през февруари 2002 година, на поклонението през следващата година липсват.

Венцислав Марков е скулптор и автор най-новия паметник в центъра на Балчик, на светите братя Кирил и Методий:

“Много е обидно да стои паметникът на Левски по този начин, безименен, самотен. Затова решихме да го възстановим по подобие на оригинала. Буквите са отлети от бронз“.

Паметникът на Васил Левски е открит през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. В знак на преклонение пред безсмъртния подвиг на Апостола жителите на града преименуват квартала на името на Васил Левски. Второто читалище в града също носи името му, съобщава кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова. https://bnr.bg/varna/