Директорът на Регионалната здравна инспекция Добрич д-р Светла Ангелова издаде заповед, с която на територията на област Добрич се въвеждат временни противоепидемични мерки. Да се осигури дистанция от 1,5 м на пазари, тържища и други сходни места между сергии, маси, подвижни павилиони и да се създаде еднопосочно движение на гражданите. Носенето на маски е задължително за лицата, работещи или посещаващи горецитираните места. До 15 ноември се забранява провеждането на организирани обществени мероприятия на закрито. Ограничава се броя на участниците в групови тържества. Противоепидемични мерки влизат в сила от 28 октомври 2020 г.

Причината за налагане на ограничение на присъстващите при провеждане на семейни тържества, въвеждането на задължително носене на маски на пазари и тържища, спирането на обществени прояви на закрито е продиктувано от тренд на увеличение на заболяемостта на 100 хил. жители.

За периода от 19 до 25 октомври т.г. в областта са регистрирани общо 52 случая на заразени с коронавирус, информира директорът на РЗИ Добрич и секретар на ОблаВЪВстен координационен щаб. 7 от случаите са при медицински лица – трима лекари, 3 медицински сестри и 1 санитар. Положителни резултати при изследване има и в сферата на образованието – 1 учител в училище, трима учители в детска градина и трима възпитатели в детска градина, както и трима ученици. Карантинирани са ученици от седми класове на училище в Тервел. Не работи ДГ № 12 „Щурче“ в Добрич.

Към 25 октомври общият брой карантинирани лица в областта е 229 души. От потвърдените 52 положителни случая, 12 са хоспитализирани, като един от тях е в Отделение по анестезия и интензивно лечение.

С цел недопускане на прекомерно натоварване на системата на здравеопазването, както и ограничаване разпространение на заразата, Областният управител и председател на Областен координационен щаб Красимир Кирилов призовава за активна отговорност от страна на всеки един жител на област Добрич. Имащите отношение по спазване на противоепидемичните мерки институции, следят стриктно за спазването им, припомня още веднъж Кирилов. НДТ