Втора жертва! Почина 74-годишният пациент в “Пирогов” Мъжът издъхна дни след смъртта на 66-годишната му съпруга

0
825

Коронавирусът взе втора жертва у нас, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Починал е 74-годишният мъж, хоспитализиран в “Пирогов”.

Той е съпруг на 66-годишната жена, първа жертва на заразата у нас.

31 са регистрираните случаи на заразата у нас.

 

74-годишният мъж бе настанен в спешната клиника в тежко състояние на  8 март. Той имаше тежки хронични белодробни проблеми. След провеждане на лабораторни изследвания за новия коронавирус резултатите бяха положителни.

Министерството на здравеопазването изказа съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.

 

На извънредния брифинг тази сутрин началникът на Националния оперативен щаб и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че няма нови регистрирани заболели с коронавирус, вчера са установени 8 души нови болни, предаде репортерът на БГНЕС.

 

Те са на възраст от 24 до 80 години. 80-годишният мъж е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“ в София.

 

“Проведени са всички дезинфекциозни мероприятия с карантиране на другите болни и персонал. Разположена е полиция на входа на болницата и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест различна от тази на диагнозата, с която е приет“, каза още проф. Мутафчийски.

 

От установените на 13 март болни пациенти 3 са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина.

 

Премиерът Бойко Борисов призова българите да останат по домовете си, за да спасят своя и на своите близки, приятели и съседи живот. Той направи това със специална снимка и текст под нея в социалната мрежа. Много потребители на българския Фейсбук също са направили подобни публикации, обновявайки своите профилни снимки.

 

Въпреки призивите на властта, тази сутрин имаше опашки от чакащи пред големите вериги супермаркети в кварталите на столицата, които купуваха стоки от първа необходимост – храна, тоалетни принадлежности и др.

 

Опашки се забелязват и пред аптеките. В центъра към 12.00 часа никъде няма опашки, хората свободно могат да пазаруват каквато пожелаят.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев още веднъж призова гражданите да не се презапасяват, подчертавайки, че българското земеделие е в състояние да изхрани нашия народ и че криза в тази сфера няма и не се очаква. Презапасяването няма да ви имунизира от коранивируса, изрази се образно той пред бТВ.

 

Купуването на храни и други стоки в по-големи размери не се наблюдава само при българите. Сходно е положението в Сърбия и Гърция.

 

По заразени с коронавирус България се намира в „златната среда“ на Балканите. От десет държави от региона ние разделяме с Хърватия шестото място с 31 болни.

 

В Сърбия техният брой е 41, а най-много са регистрираните случаи в Гърция – 190. Най-малко болни от коронавирус има в Турция, която беше една от последните страни в Европа, където опасната болест дойде.

 

В световен мащаб болните са 145 хиляди души, а излекувалите се 72 хиляди. Положителна тенденция е регистрирана в Китай, откъдето тръгна епидемията. За едно денонощие там са регистрирани само 11 случая. Много тежко остава положението в Италия.

http://epicenter.bg