ВРЕДИТЕЛИ НАПАДНАХА ЕСЕННИЦИТЕ ЗАРАДИ ТОПЛОТО ВРЕМЕ, ТВЪРДЯТ АГРОСПЕЦИАЛИСТИ

0
1058

 

Тази есен е изключително благоприятна за появата и развитието на много вредители, които в минали години изобщо не са се появявали. Сред най-сериозните  вредители са житните мухи. При обстойните обследвания на част от полетата с есенници в Добричка област е установено, че нападението от житни мухи е масово 2-3 %, като някъде достига и до 10 %. Има и единични полета, където е констатирано нападение до 30 % от житни мухи. Тези данни и изводи съобщи на работна среща, организирана от областната дирекция „Земеделие“, Дарина Василева – ръководител на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция за безопасност на храните.

Кафявата ръжда при есенниците е от нула до 5 %, като прагът за икономическа вредност е 5 %. Съветът на специалистите по растителна защита е да се внимава особено при избора на фунгицид за пръскане на площите. Появата на житни мухи се дължи на топлото време, те се наблюдават при по-ранните посеви, обясни Дарина Василева. Експертите обясняват появата на вредители и болести при есенниците с необичайното за сезона топло време.

Сериозен проблем, според тях, са и т. нар. междинни култури. Това са площи, оставени за зелено торене по програма за екологична насоченост. За тях има забрана да се третират с препарати и да се орат преди средата на декември. Те, по думите на учените от Добруджанския земеделски институт, са своеобразен резервоар за разпространение на заразите. „Ако до седмица температурите не паднат надолу, тогава тази зараза ще тръгне към другите полета“ – прогнозира проф. Иван Киряков, който запозна участниците в работната среща със системата за интегрирано управление на вредителите.

Десислава Иванова – директор на ОД „Земеделие“, представи обобщените данни за селскостопанската реколта в Добричка област за стопанската 2018-2019 г. През последните няколко години се наблюдава увеличение на площите с пшеница, като обикновено земеделските производители засяват по 1,2-1,3 млн декара. През лятото е прибрано зърно от 1 299 724 дка с пшеница, полученият среден добив от декар е 553 кг. Намаляват площите с ечемик. Докато през 2016 г. в областта са били засети над 66 000 дка, през 2019 г. са пожънати малко над 19 000 дка, а през тази есен са засети едва 15 140 дка с ечемик, посочи Десислава Иванова. Обяснението на специалистите е, че зърнопроизводителите предпочитат пшеницата заради сеитбооборота.

Със зимна рапица са засети 29 220 дка. Заради неблагоприятните климатични условия, от засетите миналата есен 189 000 дка с рапица са пожънати 129 000 дка, пропадналите площи са в размер на 60 000 дка. Почти се запазват площите с маслодаен слънчоглед – 717 000 дка. Засятата през пролетта царевица – 917 000 дка, е с около 100 000 дка по-малко от 2018 г.

Наблюдава се обаче подчертан интерес към производството на лавандула. През 2016 г. в областта е имало малко под 7000 дка с етеричната култура, докато през 2019 г. площите са достигнали над 72 000 дка. Полученият среден добив от декар е 647 кг. Има ръст в добива, отчитат се и добри качествени показатели. Важен фактор за нарастващия интерес към лавандулата е и търсенето, както и високата цена на лавандуловото масло.

https://dnews.bg