На един от най-хубавите християнски празници – Рождество Богородично – символ на раждането на новото начало, надежда за здраве и добро, в село Котленци, община Добричка, се проведе Водосвет за  здраве,  отслужен от отец Георги Дочев – Председател на църковното настоятелство на с.Победа и  свещеник, отговарящ за района на  село Победа. Гости на празника бяха кметът на община Добричка Соня Георгиева и общински съветници.

Жителите на Котленци и гостите бяха дошли с цветя, погачи, сладки, кошници с плодове – символ на плодородието. По лицата им грееха усмивки и радост. Водосветът беше отслужен в двора на читалището. А всички присъстващи имаха удоволствието на „надникнат“ за пръв път в новопостроения  параклис на Котленци „Рождество Богородично”.

Преди 3 години, на общо събрание на жителите на селото,  възникна  идеята да се построи параклис – малък храм, който да  служи като място за молитва на християните, място за почит на онези, които не са между нас. Това е една стара мечта  – хората да има къде да си запалят свещичка за здраве и  да  се помолят за благополучие и късмет. За целта е сформиран  инициативен  комитет за изграждане  на православен параклис в състав; Цветанка Георгиева – председател на Инициативния комитет и членове: Доньо Марков, Тодорка Атанасова, Стойка Милчева, Димитър Атанасов. Изграждането на параклиса започва в края  на 2018 година и завършва през тази година. Вложени  са 26525 лв.  Параклисът е построен  с  финансовата подкрепа на  община Добричка, като средствата от 30% от наеми на общински имоти за  4 години в размер на  12233 лв. са преведени по сметката на Инициативния  комитет.

Кметският наместник на населеното място Цветанка Георгиева благодари на групата строители  от село Стефаново, които изградиха параклиса до груб строеж.

Изказа  сърдечни благодарности на Доньо Тодоров Марков, който от първата копка на параклиса до цялостното му завършване дава огромен доброволен труд. Последно саморъчно  изработва свещниците и кръстовете. Неотлъчно до него  работи  Валентин Великов. С примера си те доказват,  че с трудолюбие и упоритост човек може да постигне много. Огромна благодарност  за  доброволния труд на: Пламен Куманов  от село Победа  за   оформянето   кръга на купола, външното и вътрешно измазване и поставяне на гранитогреса, който е дарен от Радослав Антонов – син на Петранка Радева Щерева. На Господин Борисов, чиито родители живеят в с.Котленци – за безвъзмездното поставяне прозорците на купола. Своя дял  при полагането  на  бетона, както и при други мероприятия дават Зарко Янков, Димитър Славов, Руфат Мустанов, Станислав Руменов и др. Марияна Митева – секретар на НЧ „Йордан Йовков-1941 г.” и хигиенистът на кметството и читалището Жана Стоянова не остават безучастни. Грижат се за почистването, боядисването  и озеленяването около параклиса.

Не на последно място Цветанка Георгиева благодари и на Милка Станева – бивша жителка на селото – за подарената  от нея за  параклиса камбана. Нейното пожелание е  хората  да чуват  камбанния й  звън на всички християнски празници .

Получена е  икона – ръчно изработена от сръчните ръце на Стойка  Никова и  икона от Атон, подарена  от Троян Петров. Стара икона от преди 100 година  е дарена от  Живко Костадинов. А гоблена  с посланието на входа  на параклиса е изработено от Станка Стойчева Христова. Кметският наместник благодари на всички , които подкрепиха инициативата за изграждането на православния параклис и дариха средства .

Иконописците Павлин Александров   от град  Добрич и Атанас Иванов Атанасов от град Каварна изографисаха  иконите и му предадоха днешния красив облик, за което  им благодари.

От този ден жителите на село Котленци имат нова придобивка, която ще остане за поколенията. Тя призова всички да се грижат за доброто на параклиса. Нека  той бъде духовно хранилище за жителите на населеното място.

По случай  празника Рождество Богородично и водосвета  за здраве кметът на община Добричка госпожа Соня Георгиева поздрави присъстващите.

След направеното поздравление група за изворен фолклор при НЧ „ Йордан Йовков-1941г.” поздрави  всички. Изви се кръшно  българско хоро.

На по-късен етап  ще  се отправи  покана  до Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан за освещаване и откриване на параклиса  „Рождество Богородично” . НДТ

ВЕСТНИК “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА” – 11.09.2020, ГОД. XXVIII, БР. 100 /3376/