Има едно симпатично момче – Иван Кръстев, което вече трето десетилетие е на служба в медийно-пропагандния тръст на Джордж Сорос и мине не мине някой месец току се изкаже правилно от гледна точка на работодателя си.

Но миналата седмица дал интервю за германския вестник „Аугсбургер Алгемайне“, към което заостри вниманието ми бай Ставри с думите: „Внимавай, комшу! Иванчо обръща палачинката!“. Познавайки снайперисткия поглед на бай Ставри върху световните и домашните събития, издирих и зачетох въпросното интервю.

Много ми заприлича на специален слалом между либерални колове и колове на реалността по заледената писта на световната политика. Няма го онова вдъхновено от идеите на „Отворено общество“ устремно и праволинейно спускане към финала. И като че ли финалът на интервюто обяснява най-точно думите на бай Ставри за Иванчо и палачинката.

“Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът – САЩ и Европа – не сме на печелившата страна”, обобщава Кръстев накрая. А доскоро обясняваше, че пътят към звездите на човечеството и в частност на България минава само и единствено през Запада.

Питам се дали нашите безкористно захласнати по евроатлантизма юнаци внимават достатъчно в световната картинка, която Кръстев рисува? Едва ли. Те по-скоро са верни на призива на един наш земеделски вожд от двадесетте години на миналия век, които зовял оранжевата гвардия с думите „Напред, тракийци! Нашто знаме е мисаля!“. Но не е зле да внимават, когато хора като Кръстев казват някои работи. Той е доста по-близо до шеф-готвачите в световната политическа кухня и новото меню, подготвяно от тях.

Автор: Петьо Блъсков

https://trud.bg/