• Рекордната температура от 44,1 градуса по Целзий е измерена в закритата станция Хой Суан в северната централна провинция Тхан Хоа

Виетнам отчете рекордно висока температура, като в северната централна част на страната метеорологичната станция измери 44,1 градуса по Целзий, предаде АФП.

Южна Азия се задъхва от гореща вълна през по-голямата част от април, като съседните държави също регистрираха рекордни температури.

Времето във Виетнам е различно от север до юг, но цялата страна навлиза в най-горещите летни месеци.

Рекордната температура от 44,1 градуса по Целзий е измерена в закритата станция Хой Суан в северната централна провинция Тхан Хоа, съобщи Националният център за хидро-метеорологични прогнози.

Цифрата счупи предишния рекорд на страната от 43,4 градуса по Целзий, регистриран на 20 април 2019 г. в район Хуонг Кхе в централната провинция Ха Тин.

“Това е обезпокоителен рекорд в контекста на климатичните промени и глобалното затопляне”, заяви експертът по климатичните промени Нгуен Нгок Хуй от столицата Ханой.

“Смятам, че този рекорд ще се повтори многократно”, каза той.

“Той потвърждава, че екстремните климатични модели се оказват верни.”

Учените твърдят, че глобалното затопляне изостря неблагоприятните климатични условия, като в неотдавнашен доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН се предупреждава, че “всяко нарастване на глобалното затопляне ще засилва множество и едновременни опасности”.  bgvoice.com