• Въоръженият мъж беше убит в Allen Premium Outlets в Алън, Тексас, в събота. Лицето е действало само и мотивът е неясен.

Въоръжен мъж откри огън в претъпкан търговски център край Далас в събота, убивайки най-малко осем души и ранявайки най-малко седем, преди полицай да го убие, казаха властите, превръщайки натоварения следобед на пазаруване в хаотична и трагична сцена, съобщи nytimes.com

На пресконференция в събота вечерта Брайън Е. Харви, началник на полицията в Алън, Тексас, не идентифицира веднага стрелеца, но каза, че човекът е действал сам. Началник Харви каза, че полицай, който е бил на несвързана задача в мола по време на стрелбата, чул стрелба, втурнал се към нея и убил стрелеца.

Говорител на Medical City Healthcare, който лекува няколко жертви в три травматологични заведения, каза, че възрастта на ранените варира от 5 до 61 години.

Стрелбата избухна около 15:30 ч. в Allen Premium Outlets, докато тълпи от купувачи изпълниха търговския център на открито, който е на около 25 мили северно от Далас и има повече от 120 магазина. Видеоклипове, циркулиращи в социалните медии, показват хора, които се втурват да търсят подслон или тичат през паркинг, докато на заден план се чуват силни пукащи звуци.

Седем души, включително стрелецът, бяха обявени за мъртви в търговския център. Длъжностните лица биха могли да отговорят за най-малко девет души, които са били транспортирани до болници, но повече жертви може да са взети в частни превозни средства, каза началникът на пожарната в Алън Джонатан Бойд. Двама от тях починаха по-късно. Трима са били в критично състояние, а четирима в стабилно.

Това беше най-новата атака в смъртоносната поредица от широкомащабни стрелби само през изминалата седмица.

Миналия уикенд въоръжен мъж уби петима души в Кливланд, Тексас , след като беше помолен от съседи да спре да стреля в двора си, което завърши с многодневно издирване .

В понеделник регистриран извършител на сексуално престъпление застреля смъртоносно шестима души , включително съпругата си и трите й деца, близо до Тулса, Оклахома, преди да насочи пистолета срещу себе си.

В сряда въоръжен мъж откри огън в сграда на медицински кабинет в Атланта, като уби един и рани четирима други. Това също доведе до издирване, преди заподозреният да бъде заловен.