Типът на тялото влияе върху това как тялото ви реагира на диета и упражнения. Разберете типа на тялото си, за да можете да планирате вашата тренировъчна и хранителна програма по правилния начин.

Когато за първи път влязох във фитнеса, бях поразен от количеството различни тренировъчни програми, добавки, диети, статии и информация. В същото време много диети и тренировъчни програми си противоречат. Дори не знаех какво трябва да направя. В резултат – 6 месеца в залата с минимални резултати и почти никаква мотивация да тренирате по-нататък.

Бях напълно загубен и щях да хвърля кърпата и да се откажа. Тогава човекът от фитнеса ми даде списание и ми каза да прочета статията за типове тяло. Направих точно това и това ми отвори очите за причините за лошото ми представяне във фитнеса.

Аз съм истински ектоморф (класически хардгейнер) и когато за първи път дойдох във фитнеса, тежах 60 кг. Тогава нямах представа за типовете тяло. Предполагах (както и всички начинаещи), че колкото повече тренирам, толкова повече ще ставам. Мислете си “колкото повече, толкова по-добре”. В резултат на това за 6 месеца качих 1,7 кг.

След като прочетох статията за типове тяло в това списание, започнах да разбирам повече за това как работи моят тип тяло, метаболизма ми и процеса на натрупване на маса. Тъй като съм ектоморф, трябва да се съсредоточа върху приема на калории, дълги периоди на почивка и минимално кардио. Едва след това започнах да получавам реални резултати и никога не поглеждах назад.

Ето защо е важно да можете да идентифицирате и разберете вашия тип тяло. Различните типове тяло изискват различни методи на обучение и хранителни модели. По-долу са изброени 3 вида мъжко телосложение: ектоморф, мезоморф и ендоморф, както и техните отличителни черти.

ЕКТОМОРФ

Ектоморф

Ектоморфът е типичен кльощав човек. Има малки стави и почти никакви мускули. Обикновено ектоморфът има дълги и тънки крайници и жилави мускули, раменете обикновено са тънки и тесни.

ТИПИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕКТОМОРФА:

  • Плоски гръдни мускули
  • тесни рамене
  • тънкост
  • Чиста мускулна маса
  • Трудност с наддаване на тегло
  • Бърз метаболизъм

За ектоморфите е много трудно да наддават на тегло. Те имат бърз метаболизъм, който изгаря калории много бързо. За да наддават на тегло, ектоморфите се нуждаят от огромно количество калории. Тренировките трябва да са кратки и интензивни с акцент върху повече мускулни групи. Определено препоръчват хранителни добавки. Ектоморфите трябва да ядат преди лягане, за да предотвратят мускулния катаболизъм през нощта. Като правило те изгарят много лесно мазнини, което улеснява връщането към чиста мускулна маса.

МЕЗОМОРФ

мезоморф

Мезоморфите имат широка костна структура, големи мускули и естествено атлетично телосложение. Типът мезоморф е идеалният тип тяло за културизъм. За тях е лесно да наддават и отслабват. Те са естествено силни, което е идеалната основа за изграждане на мускулна маса.

ТИПИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА МЕЗОМОРФИТЕ:

  • Атлетична физика
  • Атрактивна фигура
  • Добре дефинирани мускули
  • Мощност
  • Лесно натрупва мускулна маса
  • Натрупване на мазнини по-лесно от ектоморфите

Този тип тяло реагира най-добре на силови тренировки. По правило мезоморфите натрупват мускулна маса много бързо, особено начинаещите. От друга страна, те по-лесно от ектоморфите натрупват наднормено тегло. Затова те трябва да следят количеството калории, които консумират. Мезоморфите обикновено се справят добре с комбинация от силови тренировки и кардио.

ЕНДОМОРФ

Ендоморф

Хората с този тип тяло са склонни да имат голямо и меко тяло. Енфоморфите напълняват много лесно. Обикновено са ниски на ръст с масивни ръце и крака. Мускулите им са силни, особено горните мускули на краката са добре развити. На ендоморфите лесно се дават упражнения за крака, като клекове.

ТИПИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЕНДОМОРФ:

  • Лесно качвате както мускулна маса, така и мазнини
  • набита конструкция
  • Трудност при отслабване
  • бавен метаболизъм
  • Мускулите не са добре дефинирани

Когато става въпрос за тренировки, ендоморфите много лесно натрупват маса. За съжаление по-голямата част от тази маса е мазнини, а не мускули. За да намалят натрупването на мазнини до минимум, енфоморфите трябва постоянно да обръщат внимание на кардио тренировките, както и на силови тренировки. Като правило, ако диетата им съдържа достатъчно протеини, хранителните добавки не са необходими.

СМЕСЕНИ ТИПОВЕ ТЯЛО

Тези типове тяло рядко са чисти. Като правило най-често се среща комбинация от два вида, например ектоморф / мезоморф или мезоморф / ендоморф. Не е необичайно да се намери чист мезоморф, който набира маса като ендоморф, например.

И така, какъв тип тяло сте?

Информацията по-горе ще ви помогне да определите вашия тип тяло. И сега можете да оптимизирате диетата и тренировките си според типа на тялото си.

В крайна сметка бих искал да отбележа, че без значение какъв тип тяло имате, можете да станете собственик на голяма, мускулеста фигура. Дори и най-слабите момчета могат да изградят красиви мускули. Да, по-трудно е, но ако сте готови да работите усилено, е възможно. Имам най-слабото телосложение, което можете да си представите, но към момента на писане на тази статия вече съм качил около 30 кг чиста мускулна маса. https://life-pro.com

21 типа женски фигури
Мъжете си падат по жени тип \”пясъчен часовник\”
Деветте типа хора според традиционната китайска медицина
Избери бански според тялото
Кои части от мъжкото тяло възбуждат най-много дамите
Защо мъжете залитат по жени с големи дупета?
Пухкавелките са сексбогини, кльощавелките – супермайки
Ето кои са най-дебелите бедра в света
Румънка извади 50 см. талия /ВИДЕО/
Мъжете си падат по пищните жени

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦАТА НИ “НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА”

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. В PINTEREST

  • Patrycia Kay
  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА