• САЩ смятат, че отбраната на Украйна е близо до достигане на критичен етап, тъй като Русия започва дълго очаквана офанзива

Администрацията на президента Джо Байдън е настояла украинските власти да преминат в настъпление и предупредила за възможността за намаляване на военната помощ от европейските страни. Това съобщи американският вестник “Политико”, позовавайки се на свои източници, цитиран от БГНЕС.

“Тъй като боевете (в Украйна) продължават, и от двете страни на Атлантическия океан съществува страх, че Русия стабилизира положението и Украйна може да бъде победена в няколко области на изток и юг, а трансферите на оръжия от Запад ще се забавят”, пише в материала, цитиран и от други медии.

САЩ смятат, че отбраната на Украйна е близо до достигане на критичен етап, тъй като Русия започва дълго очаквана офанзива. “Администрацията на Байдън спешно поиска от администрацията на президента Володимир Зеленски да консолидира постигнатите успехи и може би да предприеме свой собствен контраудар”, се казва в публикацията.

Белият дом, според редица длъжностни лица, също е казал на сътрудниците на Зеленски да се подготвят за настъпателна операция сега, когато военната помощ от Вашингтон и Европа тече свободно, тъй като има опасения, че подкрепата от европейските съюзници на Украйна може да бъде ограничена.

Във Вашингтон помощта за Украйна остава до голяма степен двупартийна, но някои в администрацията на (САЩ) се опасяват, че изпращането на повече помощ на Киев може да бъде възпрепятствано от нарастващата опозиция от контролираната от републиканците Камара на представителите, се отбелязва в публикацията.

Байдън заминава в понеделник за Полша, за да се срещне с президента Анджей Дуда и други ключови лидери на НАТО.  https://lupa.bg/