„ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ С УЧАСТИЕТО НА 360 УЧАСТНИКА ОТ 20 ДЪРЖАВИ

0
862

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри 37-ото издание на Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ в София. Форумът се организира под патронажа на Министерството на туризма и се проведе в периода от 13 до 15 февруари в София.

Тази година в туристическата борса се представиха над 360 участника от 20 държави – национални туристически организации, туристически фирми, общини, курортни комплекси, хотелиери, авиокомпании, софтуерни компании, съпътстваща туризма индустрия, медии. За първи път във „Ваканция и СПА Експо“  се включха представители на сектора от Босна и Херцеговина, Кения и Франция. На националния щанд на Министерството на туризма се представят 22 съизложителя – общини, туристически сдружения, музеи и туристически организации.

Министър Ангелкова съобщи на откриването на изложението, че над 27 милиона нощувки в България са реализирани за 2019 година. „Изминалата 2019 година не беше никак лека. Над 9 300 хиляди чуждестранни туристи, 0.4% ръст за миналата година са цифри, които показват много добре свършена работа с добър туристически продукт. Това ни кара да работим още по-усилено и да вървим напред с нови иновативни предложения, за да можем да превърнем България в целогодишна туристическа дестинация“, съобщи министърът. Ангелкова каза, че над 5.9% е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в България. „Това показва, че макар и с малки стъпки, с общи усилия и с нашия фокус върху насърчаването на вътрешния туризъм имаме ръст на българите, които са избрали България, за да може да реализират своята почивка и ваканция със своите семейства“, допълни Ангелкова.

Министърът подчерта, че ще продължат и тази година да надграждат постигнатото не само отново със съвместни кампании за насърчаване на вътрешния туризъм и да показваме богатствата на нашата страна, но отново с интегрирани международни кампании на целевите пазари за България. „Анализите показват, че имаме изключително голям интерес и ръст в крилата на сезона. Той е в рамките от 7 до 15% в различните месеци април – май, октомври – ноември, което в абсолютни цифри не е много, но показва една устойчива тенденция. Това основно се дължи върху фокуса, който имаме за културно-историческия туризъм, балнео и СПА туризма, винено-кулинарния туризъм. Ще продължим да надграждаме тези усилия и с нови дестинации, като религиозните маршрути, които предстои да разработим“, съобщи Ангелкова.

Министърът съобщи, че от края на септември България вече е част от споразумението на немските здравни каси, така че да може немски здравноосигурени лица да избират България за различни процедури, свързани с рехабилитация и свързани с използването на нашите минерални извори. Ангелкова каза още, че важен фокус през тази година отново имаме върху дигитализацията. Министърът благодари на бизнеса, който се включи в инициативата на министерството съвместно да организират различни турове на блогъри, влогъри и инфлуенсъри, така че отново да покажат прекрасните места на България, които могат да бъдат посетени, съобщи ИА „Фокус“.

На форума бе успешно представен и туристическият продукт, който предлага Добричка област.