Спират строителството на обект „Реконструкция и рехабилитация на ул. Гларус – гр. Каварна“

0
393
 
В периода между 17:00 часа на 04.07.2023 г. до 08:00 часа на 05.07.2023 г. е извършено престъпление от общ характер по Наказателния кодекс, изразяващо се в кражба на новопоставени кабели за улично осветление на строителен обект „Реконструкция и рехабилитация на ул. Гларус – гр. Каварна“.
Неизвестни лица са извършили кражбата на подземното съоръжение за улично осветление по трасето на улица „Гларус“ гр. Каварна. Откраднатите кабели са положени чрез изкоп, насип и уплътняване, като посегателството е извършено през ревизионните отвори на изградените нови стълбове за уличното осветление. Извършителите са употребили груба сила и механизация, за да изтръгнат вкопаните вече кабели, като са успели да увредят и откраднат материали и съоръжения за повече от 160 линейни метра. За случая е подаден сигнал до МВР, заведена е преписка в РУ – Каварна.
Поставянето на нови кабели за улично осветление на новостроящата се улица е свързано с нови изкопни и насипни дейности, уплътняване, разбиване на бетон и ново отливане, поставяне на нови кабели, за чиято доставка ще се наложи да почака повече от месец поради забавен внос от чужбина.
Общата стойност на повреденото и откраднато имущество, вкл. строителните дейности и материали, които трябва отново да се заплатят е в размер на над 70 хил. лева. Сметката ще бъде платена от гражданите на Община Каварна.
Проектът за реконструкция и рехабилитация на ул. „Гларус“ в гр. Каварна (пътят от централен градски плаж до града) трябваше да бъде завършен до края на месец юли 2023 г. Поради извършеното престъпление, проектът няма да бъде завършен в срок, въпреки усилията на изпълнителя и на общинската администрация. В тази връзка движението по ул. Гларус няма да бъде пуснато, докато не завършат възстановителните работи. Свързаният проект за рехабилитация и реконструкция на ул. „Черноморска“ (успоредното движение на ул. „Гларус“ от града по посока към централен градски плаж) също няма да бъде стартирано поради същата причина – промяна в плана за временна организация на движението, като глобите и лихвите за забава по разплащанията на кредити за финансиране на обектите ще бъдат за сметка на общинския бюджет и гражданите на община Каварна.
Администрацията на общината полага всички усилия за облагородяване на визията на града и подобряването на транспортната инфраструктура в морския ни град, но добрата воля за съграждане се нуждае от подкрепата на обществото. Община Каварна се извинява на живущите и посетителите на морска зона за създалото се неудобство, което е по вина на недобросъвестни представители на общността.
Уважаеми съграждани,
Искаме да постигаме заложените цели заедно, а не въпреки някого!