Община Каварна с нови специализирани машини за комунални услуги

0
345

Община Каварна съобщи, че на 05.07.2023 г. са доставени допълнително поръчаните специализирани машини за комунални услуги:

  • Фабрично нова, радиоуправляема верижна самоходна машина с прикачен инвентар, посредством която ще бъдат почиствани от тревиста, храстовидна и дървесна растителност всички терени, общинска собственост /паркове, градинки, междублокови пространства, пътища и др./.
  • Двураменен контейнеровоз за контейнери с обем 4-8 куб.м. за събиране и извозване на строителни, едрогабаритни и растителни отпадъци.

До края на месец юли, Община Каварна предстои да получи  още:

– товарен автомобил тип самосвален с хидравличен кран за събиране и транспортиране на отпадъци, включително и за обслужване на вкопани контейнери;

– автомобил с цистерна и дюзи за миене и дезинфекции на улици, площади, съдове за отпадъци и др.;

– автомобил за събиране и извозване на битови отпадъци тип ротопреса.

Благодарение на закупените нови специализирани комунални машини ще се оптимизира работата на Общинско предприятие „Чиракман“ и ще се повиши ефективността и екологичния ефект от събиране и третиране на отпадъците, както и качественото почистване на териториите за обществено ползване в населените места.

Община Каварна апелира към гражданите да ползват предоставяната услуга по извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци от частни имоти, тъй като вече са налични новите комунални машини за транспорт на контейнери за посочения вид отпадъци.

Общината също моли гражданите да спазват хигиенните правила при изхвърлянето на отпадъци, включително за разделно събиране на местата, където са поставени контейнери за тази дейност. Напомнят, че всяко едно нарушение от недобросъвестни потребители, изразяващо се в разпиляване на отпадъци извън контейнерите или изхвърлянето им на нерегламентирани места означава допълнителен разход за общинския бюджет, което се отразява на събираните местни данъци и такси пропорционално за всички жители на общината.