БЮЛЕТИН НА МВР

0
647
16 февруари 2023

Кюстендил. Криминалисти от РУ – Кюстендил задържаха извършител на кражба на голяма сума пари. Сигналът за откраднати 42 000 лева от каса на фирмен офис в областния град постъпил вчера сутринта. Няколко часа по-късно, при процесуални действия в жилището на 19-годишен служител на фирмата в с. Шишковци, отнетата сума е открита. По случая е започнато досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Бургас. Служители от РУ – Созопол установиха извършителите на кражба от помпена станция. Посегателството в село Равна гора било извършено вчера – след счупване на катинара на метална врата бил отнет ел. двигател с мощност 10 киловата. В хода на предприетите полицейски действия са разкрити извършителите – двама местни жители, на 21 и на 22 години, които са задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Тийнейджър е откраднал кутия с дарения, установи разследване на служители на бургаското Второ РУ. Оперативните действия стартирали по сигнал за посегателството, извършено на 13 февруари от магазин за хранителни стоки в кв. „Банево“. В хода им е изяснено, че автор на деянието е 16-годишен младеж от същия квартал. Той направил пълни самопризнания и върнал откраднатата кутия. Работата по случая продължава.

Дрога иззеха служители на бургаското Второ РУ. Вчера те извършили претърсване в апартамент в к-с „Зорница“, обитаван от 24-годишен криминално проявен, и намерили съцветия от суха, зелена листна маса /марихуана/ с общо тегло около 400 г, две саморъчно свити цигари с марихуана и електронна везна. Бургазлията е задържан със заповед за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Благоевград. Мъж попадна в ареста на РУ-Банско за разпространение на дрога, иззети са кокаин и марихуана. Служители на реда задържали 38-годишен от Банско, който по първоначални данни снабдил двама мъже съответно с около 0,84 грама кокаин и около 23,89 грама марихуана. В хода на работата по случая, от лек автомобил и от жилището на задържания в Банско са конфискувани към 700 грама кокаин и 194 грама марихуана, които по предварителна информация е държал с цел разпространение. По случая е образувано досъдебно производство.

София. Служители на Четвърто РУ задържаха 34-годишен за притежание на наркотични вещества. Мъжът бил проверен в района на ж.к. „Стрелбище“ в хода на спецоперация за противодействие на престъпления с наркотични вещества. При извършения му личен обиск и при извършените процесуално-следствени действия на обитавания от него адрес са иззети  три полиетиленови плика със суха растителна маса, плик с бяло вещество на бучки, електронна везна и мобилен телефон. Резултатът от направената експертна справка показал, че субстанциите са 235 грама коноп и 32 грама амфетамин. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. С постановление на прокурор е задържан за срок до 72 часа.

Монтана. Полицейски служители предприели действия по сигнал за нападение. Според информацията на 14 февруари, около 22.20 часа, двама със сила счупили входна врата на жилище в село Портитовци, нахлули вътре, нападнали и били обитателя. Пострадалият е настанен за лечение в болница в Монтана, без опасност за живота. В хода на оперативно-издирвателните действия единият от извършителите е установен – 33-годишен жител на селото. Задържан е с полицейска заповед за срок до 24 часа. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Варна. Мъж на 32 години, известен на органите на реда, е заловен след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Установено е, че дни по-рано той е извършил два грабежа. След заплахи, той отнел от две жени дамските чанти, от които е присвоил малка сума пари и мобилен телефон. По случаите са образувани досъдебни производства и материалите са докладвани в прокуратурата.

Варненец попадна в ареста на Трето РУ за кражба. Според първоначалната информация вчера 28-годишният, известен на органите на реда, успял да изтегли 250 лева от дебитна карта в казино в града. Платежният инструмент, както и други такива, били в портфейл, изпаднал от покрива на лек автомобил, където собственикът му го забравил. По случая е образувано досъдебно производство.

Сливен. Бързо производство е образувано срещу неправоспособен водач. Вчера 39-годишният бил спрян за полицейска проверка в Нова Загора с шофирания от него лек автомобил. При контрола било установено, че регистрационните номера, поставени на колата, са издадени за друго превозно средство. Изяснено било също така, че водачът е неправоспособен и вече има наложено административно наказание за управление на МПС.

15 февруари 2023

София. За броени дни криминалисти на Първо РУ и сектор „Кражби“ – СДВР задържаха извършител на кражба. Полицейските действия били предприети след  сигнал , подаден от управителка на  търговски обект в кв. „Гео Милев“ на 9 февруари – тя установила липсата на стекове цигари и  метална каса, в която имало 3000 лева, съхранявани в складово помещение. При огледа било установено, че проникването в помещението е било осъществено след направен отвор в стената. В рамките на оперативно – издирвателните действия криминалистите установили автора на престъплението – 23-годишен мъж,  с криминалистически регистрации в полицията, и осъждан. Голяма част от откраднатото е открито при претърсване на дома му. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 195 от НК, с прокурорско постановление му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

В резултат на професионални оперативни действия криминалисти на Седмо РУ и колегите им от сектор „Грабежи“-СДВР установиха и задържаха двама извършители на серия грабежи. Първият сигнал бил подаден на 31 януари от 18-годишен младеж, който обяснил, че бил нападнат от непознати на бул. „Г. М. Димитров“, които му отнели наличните пари. Ден по-късно таксиметров шофьор потърсил помощ в полицията – разказал, че в ж.к. „Студентски град“, двама мъже, след като го заплашили с нож, се опитали да му отнемат  дневния оборот. Последвал и трети сигнал – отново в същия район мъж се простил със сумата от 210 лева. В хода на разследването в полицейския капан попаднали извършителите –  на 18 и 24 години, вторият вече осъждан за грабежи. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура 24-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 198 и чл. 199 от НК,  наложена му е мярка за неотклонение „ задържане под стража“ до 72 часа.

Бургас. Инсцениран  грабеж разкриха служители от Пето РУ. На 14 февруари бил получен сигнал от 76 – годишна жена, че в района до бл. 54 в ж.к. „Изгрев“ била нападната от двама, които я блъснали, и отнели от нея дамска чанта с пари, дебитна карта и лични документи. Своевременно униформените извършили обход на района, разпитали жената в качеството на потърпевша, установени били и записи от охранителни камери. След извършени множество действия по разследването криминалистите започнали работа и по версия за инсценирано престъпление и скоро съмненията им се потвърдили. Станало ясно, че след излизане от игрална зала жената се насочила към подлез, изхвърлила чантата си в кош за отпадъци, след което се качила на автобус. В рамките на действията в дрехите й полицаите открили личната карта. На етапа жената не е дала адекватни обяснения за подадения сигнал. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Перник. 41-годишен брезничанин, с криминалистически регистрации, е задържан в полицейския арест, след като криминалистите установили, че мъжът е задигнал метални предмети от фирма в Перник, които предал на пункт за вторични суровини.

39-годишна жителка на Бойчиновци също е задържана за извършена от нея кражба. Вчера помощ в полицията потърсила перничанка, която обяснила, че неволно, докато пазарувала, е изпуснала портмонето си със 730 лв. В резултат на предприетите незабавни действия извършителката скоро била установена, тя върнала и част от сумата. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

Кърджали. Извършен грабеж от маскиран, използвал газов пистолет, е разкрит по „горещи“ следи в рамките на половин час от криминалисти от РУ – Кърджали. Около 1.20 часа тази нощ той заплашил продавачка в търговски обект в областния град и прибрал 450 лева от оборота. След подаден сигнал незабавно са предприети заградителни действия. Малко по-късно на КПП „Чилик“ за проверка бил спрян таксиметров автомобил с 28-годишен пътник. Полицейски служители открили газовото оръжие и маската, които са иззети. Пътникът в колата е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство за грабеж по чл. 198, ал. 1 от Наказателния кодекс, по което работа продължават сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай.

Разследване за нанесена телесна повреда е започнато в РУ – Кърджали. Около 13.30 часа вчера, в село Черноочене, възникнал скандал между 18-годишен и 25-годишен. По първоначални данни при разправията били разменени удари, след което по-възрастният наранил опонента си с джобно ножче в областта на гърба. Пострадалият е прегледан в Спешното приемно отделение и настанен за наблюдение в болница в областния град. 25-годишният е задържан за срок до 24 часа в РУ – Кърджали. Извършен е оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство.

Благоевград. Наркотични вещества са открити в жилище в село Джигурово, община Сандански. Проверката била извършена вчера, когато в пристройка в двора на имота, обитаван от 45 – годишен мъж, са открити найлонов плик, съдържащ около 420 грама канабис и пакетче, съдържащо около 45 грама хероин. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е компетентната прокуратура.

 Плевен. За притежание на наркотици в полицейския арест е задържан 41-годишен плевенчанин. Вчера, в обитаваното от него жилище в града, са открити 3 прозрачни полиетиленови плика, съдържащи суха зелена тревиста маса, две електронни везни, полиетиленова свивка с неправилна форма, съдържаща бяло кристалообразно вещество, полиетиленов плик, съдържащ съцветия от суха зелена тревиста маса, множество прозрачни самозалепващи плика с различни размери. По данни на плевенчанина намерените вещества са марихуана и пико.  Предстои физико-химическа експертиза на иззетия наркотик. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.1 от НК и е сезирана прокуратура.

Хасково. Стоки с лого на запазени търговски марки иззеха служители на ОДМВР – Хасково. Вчера, към 2.30 часа, в района на ГКПП „Капитан Андреево“, полицаи спрели за проверка автобус с българска регистрация. По искане на служителите на реда превозното средство, пътуващо от Турция за София с 19 пътници и 51-годишен турски водач, било върнато за щателна митническа проверка. В багажника са намерени и иззети 1620 текстилни изделия /чанти, колани, обувки/ с лого и надпис на защитени търговски марки, без необходимите документи за произход и разпространение от правопритежателя. За случая е уведомен дежурен прокурор от ТО – Свиленград и е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Пътни инциденти. Стара Загора. Тази сутрин, малко преди 7 часа бил получен сигнал за пътен инцидент на пътя между Раднево и Гълъбово, на разклона за с.Трояново. По първоначални данни са се ударили лек автомобил и ученически автобус. Загинала е 41 – годишна жена, пътувала в автомобила, а водачът – транспортиран в болнично заведение. 66 – годишният водач на  автобуса е  тестван за употреба на алкохол, отчетен е нулев резултат. В автобуса не са пътували деца. По случая е образувано досъдебно производство, продължава изясняването на причините за инцидента.

Варна. Четирима души са загинали при тежък пътен инцидент, възникнал тази сутрин на стария път между Варна и Девня между два леки автомобила и ТИР. Извършен е оглед на местопроизшествието, предстои назначаване на експертизи. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по изясняване на причините за катастрофата продължава под ръководството и надзора на окръжната прокуратура.