30 януари 2023

София. Служители от Четвърто РУ задържаха 46 – годишен рецидивист за притежание на дрога. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества в района на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ той бил спрян за проверка. При последвали процесуално-следствени действия в дома му са намерени пликове с бяло прахообразно вещество, бяло вещество на бучки, плик със суха тревиста маса, сини таблетки и електронна везна. Резултатът от назначената експертна справка показал, че веществата са коноп – 37.51 грама, амфетамин – 11.56 грама и екстази – 6.6 грама. След  доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

За подобно престъпление бе задържан и 30-годишен. На 9 януари той бе засечен от служители на Седмо РУ в района на ж.к. „Младост“ и при личен обиск и процесуални действия в обитаваното от него жилище, бяха намерени и иззети полиетиленови пликове с вещество на бучки и прах, и полиетиленова свивка, съдържаща кристалообразвно вещество – амфетамин с тегло 14.59 грама. Събраните материали бяха докладвани в Софийска районна прокуратура и задържаният вече е привлечен като обвиняем по чл.354А от НК.

 

 

Благоевград. Полицейски служители на РУ-Сандански спрели за проверка лек автомобил. У 26-годишния пътник униформените открили  около 8,75 грама суха тревиста маса, реагираща положително на канабис. В хода на работата по случая било претърсено  обитавано от него жилище, където е намерено полиетиленово пликче с още близо 6, 92 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е и компетентната прокуратура.

 

Пловдив. Петима задържани с наркотици при полицейски действия в края на миналата седмица. Като заподозрян за разпространение на високорискови вещества в Трето РУ е  попаднал 38-годишен мъж. При претърсване в жилището му били открити малки пакетчета хероин с общо тегло близо 9 грама, известно количество марихуана, метадон и електронна везна. Извършени са арести и на други двама притежатели на дрога –  мъж  на 36 години, и 37-годишна жена, от които са иззети дози с амфетамин, хероин и метадон. Междувременно, при спецакция на криминалисти от Второ РУ и колегите им от сектор „Специализирани полицейски сили“, с почти 7 грама хашиш и над 5 грама марихуана бил хванат 42-годишен. С пет пакетчета синтетичен канабиноид на територията на Шесто РУ бил заловен и 41-годишин криминално проявен и осъждан мъж. Срещу всички извършители се водят полицейски производства под наблюдение на прокуратурата.

 

 

Пазарджик. Служители от група „Криминална полиция“ при РУ-Пещера и колегите им от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик установиха извършител на телефонна измама. Полицейските екипи започнали работа след сигнал от жителка на Пещера. Тя разказала, че на 20 януари на домашния й телефон позвънил мъж, който се представил за неин близък и я убедил да му помогне с пари, за да получи важни и ценни документи. Разбира се обещал веднага след това да й върне дължимото. Уговорили се, че в дома й ще дойде непознат, който ще остави за него запечатан плик с документите, а тя ще му даде 3 100 лева. Жената доверчиво дала парите на куриера и едва когато разпечатала плика видяла, че вътре има празни тетрадки и разбрала, че е станала поредна жертва на измама. В резултат на усърдна и целенасочена работа криминалистите от РУ-Пещера и колегите им от ОДМВР-Пазарджик стигнали до самоличността на участника в престъпната схема –  35-годишен мъж от Каспичан. Той е задържан в ареста на РУ-Пещера, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. Дрога, укрита в чушки, е открита при проверка на багаж в затвора в Белене. Към 10 часа вчера бил проверен багаж на 34-годишна посетителка от Русе, предназначен за 25-годишен лишен от свобода. При извършения контрол проверяващите констатирали, че в 15 чушки имало общо 19 топчета – 14 от които съдържащи суха зелено-кафява растителна маса, наподобяваща марихуана, а пет – кафяво прахообразно вещество. Отзовалите се на сигнала полицейски служители извършили оглед и иззели наркотиците, на които ще бъде извършена физико-химическа експертиза.  За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство.

 

Бургас. На 28 януари в района на пункт за изкупуване на черни и цветни метали служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ проверили лек автомобил „Опел Зафира“, с бургаска регистрация. Колата, била спряла пред пункта, където двама мъже на 36 и 46 години, с криминалистически регистрации в полиция, разтоварвали метали. Установено било, че двамата извършили кражба на метали в близост до пристанище „Запад“ и базата на „Бургасбус“. В автомобила са открити около 200 кг винкели и около 60 кг ламарини. Мъжете са направили пълни самопризнания и са описали механизма и начина на извършване на кражбата. Задържани са за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. Бързо полицейско производство е образувано в РУ- Дупница  за извършена кражба. Сигналът в полицията постъпил около 16 часа за открадната чанта с лични документи и портфейл с пари, собственост на непълнолетен младеж. По данни на заявителя кражбата била извършена в търговски обект в Сапарева баня. В резултат на предприетите оперативно – издирвателни действия, по-малко от час след деянието, извършителят е установен – 42 годишен от Вършец. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, уведомена е прокуратурата.

 

28-годишен мъж е нанесъл побой пред заведение в Кюстендил на 45-годишен негов познат. Инцидентът е възникнал малко след 2 часа на 29 януари. Пострадалият е настанен в кюстендилската болница със счупен нос. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Монтана. 21-годишен столичанин е задържан за 24 часа за хулиганска проява и оказана съпротива към полицейски служители. Вчера сутринта на ул. “Цар Борис III” в областния град служители на РУ- Монтана забелязали мъж, който тичал хаотично по улицата, спрял пред лек автомобил и нанесъл удар с крак по десния му фар. При полицейско разпореждане да остане на място, той направил безуспешен опит да избяга. След отвеждането му в районното управление е установена самоличността  и срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл. 325, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК.

 

Хасково. Мъж е задържан за палеж на две коли в Хасково. 29-годишният, известен на органите на реда, е арестуван по подозрение за извършен на 18 януари палеж на таксиметрова кола, която изгоря напълно. В хода на работата е заподозрян и за подобно престъпление – в края на ноември миналата година собственик на автомобил сигнализира на тел.112 за мъж, който пали гумата на превозното средство. Горящата кола потегля на самоход и се удря в  паркиран автомобил, който частично е увреден от пламъците. Разпитани са свидетели пред съдия. Работата по документиране на двата случая продължава.

 

Двама мъже попаднаха в ареста на РУ – Харманли за държане на наркотик. В петък криминалистите предприели претърсване на имот в с. Славяново, обитаван от задържаните – на 45 и на 51 години, познати на органите на реда. С помощта на служебно куче, в навес до къщата, униформените открили торба със суха зелена листна маса с тегло 190 грама. Полевият наркотест потвърдил, че дрогата е марихуана. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

 

Враца. Вчера около обяд инспектор към Изпълнителна агенция по горите съобщил в РУ – Мездра, че  при проверка в землището на село Руска Бела са установени нарушения по Закона за лова. Екип на районното управление посетил мястото и установил, че ловец от село Бели извор незаконно е отстрелял заек. Установен е и ловец от Бяла Слатина, който ловувал без заварени ловни документи за 2023 г. Образувано  е досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал. 2 от НК.