София. Служители на отдел „Икономическа полиция“ – СДВР задържаха 37- годишен столичанин. В хода на предприето разследване и при последвали процесуално – следствени действия в дома му те открили 36 луксозни бутилки от скъпи марки уиски и водка, облепени с неистински бандероли. Според събраните до момента данни мъжът се е снабдявал с празни бутилки от истински питиета, пълнел ги с неустановена до момента алкохолна течност , облепял ги с ксерокопирани бандероли, а след това ги пласирал като оригинални на територията на столицата. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои събраните материали да бъдат докладвани в прокуратурата.

Служители на Трето РУ разкриха и задържаха извършител на грабеж след получен сигнал в края на миналата година – мъж бил нападнат от непознат, който издърпал от ръцете му мобилен телефон и избягал. В рамките на  предприетите оперативно – издирвателни действия по образуваното досъдебно производство криминалистите влезли в дирите на злосторника – 18- годишен, с криминалистически регистрации в полицията. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.198 от НК.

Бургас. 49 – годишна жена е задържана за кражба. Съобщението в полицията бил подаден на 16 ноември – в хипермаркет било откраднато портмоне с над 400 лева и лични документи от възрасна жена. В резултат на съвместните полицейски действия на служители от Пето РУ и колегите им от районните управления в Чирпан и Раднево била установена и задържана извършителката –  49- годишна жителка на Раднево, с криминалистически регистрации в полицията и осъждана за джебчийски кражби. Работата по случая продължава.

Стара Загора. Двама са задържани за кражба от хранителен магазин. Сигнал, че от магазин за хранителни стоки в Павел Баня, са откраднати 110 лева и кутии с цигари, бил подаден в РУ – Казанлък на 28 ноември. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на проведените оперативно – издирвателни действия били установени извършителите – 18 годишен, и малолетен. .Допълнителна проверка установила, че двамата са отнели същия ден и два велосипеда от улица в Павел баня. За случая в РУ – Казанлък има образувани преписки за извършени престъпления по чл.194 от НК.  Работата по случаите продължава.

Благоевград. Специализирана полицейска операция, насочена срещу противодействие на производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества, е проведена вчера на територията на Благоевград. В хода й служители на Второ РУ задържали 34-годишен местен жител. Според първоначалната информация, той е пласирал по различно време през деня близо о.47 г хероин на двама мъже от града. При претърсване в жилище в ж.к. „Еленово“ , обитавано от мъжа, са намерени около 4,41 г амфетамин, електронна везна и около 0,18 г хероин. В хода на процесуалните действия униформените установили и изхвърлена през прозореца на адреса торба, съдържаща общо около 24,82 г семена и тревиста маса, реагиращи положително на канабис, както и три полиетиленови топчета с близо 0,97 грама хероин. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.

32 – годишен е задържан за притежание на наркотични вещества. Снощи, около 21.50 часа в двор на учебно заведение в ж.к. „Еленово“ мъжът бил проверен от органите на реда и у него открили около 18 полиетиленови топчета, съдържащи общо 12,4 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Перник. 22-годишен от Брезник е задържан за притежаване на наркотични вещества. Младият мъж бил засечен вчера на улица в областния град и спрян за проверка от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР – Перник. При извършения обиск от него е иззето пакетче, съдържащо суха зелена тревиста маса, реагирала на марихуана при напрания полеви тест. Работата по документиране на случая продължава под ръководството на прокуратурата.

Кърджали. Жител на село Ручей е задържан след хулигански действия. Сигнал за семеен скандал е подаден вчера около 17 часа. Пристигналият на място полицейски патрул от РУ-Крумовград установил 28-годишен, който заплашвал близките си, а при вида на униформените насочил агресията си към тях. От дома са иззети две законно притежавани ловни пушки. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по изясняване на случая продължава, след приключване на проверката материалите ще бъдат внесени в Районната прокуратура.

Пловдив. Незаконно оръжие и боеприпаси са иззети от частен адрес в село Кръстевич. Вчера служители на РУ – Хисаря проверили жилището и установили, че възрастен мъж съхранява в имота си пистолет и определено количество патрони от различен калибър, без необходимите разрешителни документи. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

София. Служители от сектор „Наркотици“ – СДВР задържаха петима за разпространение на наркотични вещества.  Арестът на мъжете, на възраст 22, 24, 25, 28 и 30 години, е осъществен вчера около 19 часа в района на ж.к. „Овча купел“ в хода на операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. При последвалите процесуално-следствени действия в имоти, обитавани от двама от тях, са намерени и иззети електронна везна, вакуумираща машина, парична сума, множество различни разфасовки, буркан, метална кутия и пликове, съдържащи марихуана, екстази и амфетамин. Петимата са задържани за срок до 24 часа. Предстои доклад в прокуратурата на събраните материали по образуваното досъдебно производство.

Служители на Девето РУ задържаха 35-годишен, криминално проявен, разпространявал наркотици. На 24 ноември около 4.20 часа в ж.к. „Люлин“ той бил засечен от полицейски екип и спрян за проверка. При последвалите обиск и претърсване в жилището му са намерени и иззети електронна везна, множество пликове с тревиста маса, бяло прахообразно и вещество на бучки, таблетки и кристалообразно вещество. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетите вещества са 3.12 г кокаин, 0.25 г метамфетамин, 39.77 г амфетамин,18.83 г екстази, и 2.25 г коноп. С постановление на наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура задържаният е с наложена мярка „задържане под стража“.

Сливен: Синтетичен наркотик е открит от криминалисти от РУ-Сливен в рамките на специализирана операция срещу наркоразпространението. При акцията, проведена вчера в областния град, в района на жп гарата е извършена проверка на криминално проявен мъж на 45 години. От него са иззети намерените 3 пакетчета, съдържащи бяло кристалообразно вещества, реагирало при теста на метамфетамин. При последвалите процесуално-следствени действия в жилището на мъжа в село Селиминово са намерени следи от производство на наркотици и готово идентично вещество. Мъжът е задържан е за 24 часа. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.

Пловдив. Бързо производство за притежание на наркотици е образувано срещу 25-годишен рецидивист. При обиск, предприет в понеделник по обяд в района на жп гарата в гр. Садово, полицаите иззели от него саморъчно свита цигара и две пакетчета с марихуана. Експертна справка установила, че иззетото вещество е с общо количество над 3,600 грама. С полицейска заповед извършителят, криминално проявен и осъждан, е задържан за срок до 24 часа в РУ Асеновград.

Плевен. 45-годишен е задържан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Незабавните полицейски действия стартирали, след като вчера по обяд мъж потърсил помощ от полицията и разказал, че около 11 часа пред магазин в Долни Дъбник, непознат безпричинно му е нанесъл удари с юмрук в лицето. Пострадалият е разпитан като свидетел, прегледан е и е освидетелстван за нанесената травма. За случая е уведомен дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство по чл. 131, ал.1, т.12 от НК.

София. Трима мъже са задържани в Пето РУ за длъжностно присвояване. На 24 ноември управител на фирма за куриерски услуги сигнализирал в полицията за извършени кражби от техен обект. С разплитане на случая се заели криминалисти от районното управление. В хода на процесуално-следствени действия изяснили, че служители на фирмата извършвали системно кражби на множество мобилни телефони от пратки на клиенти – общата им стойност възлиза на над 17 000 лева. Задържани са трима мъже на 34, 35 и на 43 години –  двама от тях служители на куриерската фирма и купувач на откраднатите вещите. Част от мобилните устройства са намерени и иззети. Материалите, събрани по случая, са докладвани в Софийската районна прокуратура и на 34-годишния мъж  е повдигнато обвинение по чл. 206 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Другите двама са разпитани като свидетели и освободени.

Търговище. За притежание на дрога с цел разпространение мъж е в ареста до 72 часа и е с повдигнато обвинение. Служители на РУ – Търговище предприели вчера процесуално-следствени действия в жилище в областния град, обитавано от 37-годишния, и иззели 56,67 г метамфетамин, 25 г канабис, 12,36 г амфетамин, електронна везна и парична сума. Първоначално криминално проявеният е задържан за денонощие, а с постановление на прокурор задържането му е удължено до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на окръжната прокуратура.

Бургас. Служители от РУ – Царево се отзовали вчера на сигнал, постъпил около 10.40 часа, за подозрителен шум от къртене в недостроен комплекс в града. В резултат на предприетите незабавни действия полицейските служители забелязали до една от сградите лек автомобил с натоварена в купето PVC врата със стъклопакет. Последвал оглед, при който на третия етаж в една от постройките открили ножовка, чук, отвертка и спрей, както и шест демонтирани PVC прозореца, подготвени за изнасяне. Задържан е извършителят – 41-годишен софиянец, който направил пълни самопризнания. Работата по случая продължава.

Кърджали. Полицаи от РУ – Момчилград задържаха двама непосредствено след извършена кражба. Мъжете – на 34 и на 23 години, пренасяли гуми, когато били засечени и спрени за проверка от автопатрул на управлението в града. В хода на извършения контрол станало ясно, че дуото е разбило мазе, откъдето злострониците си тръгнали с четири автомобилни гуми. Дежурна оперативна група е извършила оглед на място. По случая е образувано досъдебно производство и работата по документирането му продължава.

Стара Загора. Снощи, чрез тел. 112, в РУ – Казанлък постъпило съобщение за възникнал пред жилищен блок в Николаево скандал между двама мъже. Разпрата бързо преминала в свада, при която единият – 23-годишен, е ранил с нож своя опонент. Пострадалият е настанен в болница с опасност за живота. 23-годишният е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 129, ал. 2, пр. 6, вр. с ал. 1 от НК.

Плевен. 1.5 килограма тютюн с незаплатен акциз иззеха плевенски полицаи при поредна акция, проведена вчера на територията на областния град. Извършени са проверки на редица търговски обекти, включително и на кооперативен пазар на улица „Княз Александър Батенберг“ , където до кафеавтомат униформените попаднали на полиетиленов плик, натъпкан с жълто-кафява суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн, с общо тегло 1.5 кг. Съставен е констативен протокол, а работата по случая продължава от полицейски инспектор от Второ РУ – Плевен.

Полицейски служители помагаха при евакуацията на обитатели на горящ блок в Ботевград. Сигнал за възникнал пожар в жилищна кооперация в ж.к. „Васил Левски“ в Ботевград постъпил на тел. 112 малко преди полунощ снощи. Незабавно към адреса били насочени екипи на РУ – Ботевград, РСПБЗН – Ботевград и спешна помощ, на полицията и пожарната от Правец. В евакуацията на обитателите на 6-етажната сграда били включени и униформени, които не били пряко ангажирани със случая – те звънели на вратите на апартаментите и съдействали на хората бързо да излязат навън. По първоначални данни пожарът възникнал от електрически радиатор в един от апартаментите. При опит да потуши пламъците обитателката получила изгаряния. Тя е настанена в реанимацията на столична болница с опасност за живота. Пожарът е потушен в рамките на два часа, няма данни за други пострадали. Огледът на местопроизшествието продължава и в момента.

София. Служители на Седмо РУ установиха и задържаха криминално проявен, наранил с нож  столичанин. Сигналът бил подаден на 21 ноември от пострадалия. Пред разследващите той обяснил, че непознатият го нападнал малко по-рано в района на ж.к. „Дървеница“. Пострадалият посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ и насочен за домашно лечение. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите установили извършителя на престъплението – 46- годишен от София. След доклад на събраните материали по случая в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.131 от НК. Наложена му е мярка “подписка“.

27- годишен е задържан за разпространение на наркотици. В хода на спецоперация за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, полицаи от Осмо РУ предприели процесуално – следствени действия  в жилището на мъжа. Там те открили различни разфасовки с тревиста маса, електронна везна,  гриндер и парична сума. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата тревиста маса е коноп с общо тегло 89.94 грама. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската градска прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. С прокурорско постановление му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Стара Загора. Трима са задържани за притежание на наркотични вещества. Единият от тях – 30 – годишен, бил засечен на паркинг в града и при предприетия обиск, от него униформените иззели пакетче, съдържащо бяло на цвят вещество с кристалообразна форма – метамфетамин според извършената експертиза. Същата дрога – с тегло 1.95 грама, е установена и при проверка на 24-годишен. Срещу двамата са образувани бързи производства. При извършена проверка на 35 – годишен – с криминалистически регистрации и осъждан, полицаите открили два полиетиленови плика и синьо полиетиленово топче, съдържащи бяло кристалообразно вещество. При претърсване на адрес в с. Сърнево униформените попаднали на найлонова торба с идентично съдържание. Изготвената експертиза установила, че наркотичното вещество е метамфетамин, с общо тегло 27,65 грама. По случая е образувано досъдебно производство. След изтичане на 24 – часовата мярка на 35 годишния с прокурорско постановление му е наложена 72 – часова мярка за задържане.

Благоевград. Полицейски служители на Второ РУ проверели жилище в града, обитавано от 36-годишен мъж. Там са открити два полиетиленови плика, съдържащи общо около 61 грама марихуана, и електронна везна. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

На 24 ноември, около 23.40 часа в района на ул. „Батак“ в града полицаи спрели за проверка 47-годишен благоевградчанин, от когото иззели около 3,9 грама тревиста маса, реагираща положително на марихуана. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

В хода на проведена специализирана полицейска операция полицейски служители на РУ-Петрич предприели проверка на нощен клуб в Петрич. В сервизно помещение те  открили и иззели близо 567 метални капсули с райски газ и две устройства за ползването им. Уведомена е компетентната прокуратура, под наблюдението на която работата по случая продължава.

Перник. На 25 ноември от спешния център бил подаден сигнал до полицията за прието малолетно момче с травми по главата. С него била и майка му – на 46 години. В хода на проведеното разследване станало ясно, че детето било ударено именно от нея. То е приведено в столична клиника с фрактура на черепа и опасност за живота. След първоначалното задържане за срок до 24 часа, прокуратурата е привлякла майката като обвиняема и тя е задържана за срок до 72 часа. Предстои искане за постоянна мярка за неотклонение. Работата по случаите продължава под надзора на прокуратурата.