БЮЛЕТИН НА МВР

0
106

Хасково. Служители от РУ – Димитровград иззеха голямо количество оръжие и боеприпаси, задържан е 61-годишен. Вчера, към 13 часа, служители от група „Териториална полиция“ предприели проверка в частен дом в града, собственост на мъжа. Там униформените открили три газови пистолета с 66 боеприпаса от различен калибър, за които той не е представил документи. Последвало претърсване и в ползвана от димитровградчанина къща в с. Бряст, откъдето били иззети още 7 пистолета, 2 револвера, 6 рами с цеви без номера, метална цев, 11 затворени блокове за пистолет, 8 заглушителя и 229 боеприпаса с различен калибър. Намерени са още и част от въздушна пушка със спусков механизъм, 5 пушки – 3 от които без номера, а едната с монтиран оптичен прибор, барут и сфера с ръчка и шплент и шлосерски инструменти. За тях мъжът също не е могъл да представи документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Кърджали. Наркотик, пушки, пистолети и старинни монети са иззети при специализирана операция, реализирана вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ с участието на колегите им от РУ – Кърджали и експерти. В хода на операцията са проверени 6 адреса в града – жилища и офиси, където са открити близо 10 г хашиш, 4 пушки, 5 пистолета, албум със старинни монети, компютърни конфигурации, документи и пари. Образувано е досъдебно производство, като съпричастен по случая е задържан 35-годишен кърджалиец. Работата по документиране на деянията продължават сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващ полицай под надзора на прокуратурата.

Търговище. В резултат на професионално разследване криминалисти от РУ – Търговище установиха извършители на нерегламентирани транзакции от чужди дебитни карти на стойност над 4000 лева. Изяснено е, че неправомерното теглене било извършено само за три дни – от 11 до 13 ноември т.г. В хода на предприетите оперативни действия криминалистите влезли в дирите на 35-годишна жителка на с. Васил Левски и 51-годишен от с. Кралево – известни на полицията  и вече осъждани. Мъжът е задържан в РУ – Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 249, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Бургас. Продължават ежедневните полицейски акции, насочени срещу държането и разпространението на наркотични вещества. На 14 ноември, в района на ул. “Македония”, служители от Пето РУ спрели за проверка 19-годишен бургазлия и при обиск от него иззели капсула-пълнител за електронна цигара, съдържащ синтетичен канабиноид “хексахидроканабинол”. Същия ден, до жилищен блок в ж.к. “Изгрев”, бил засечен 17- годишен. При извършения полицейски контрол в него са намерени  множество, увити в торбички, глави от съцветия зелена тревна маса и електронна везна. Общото количество на марихуаната е около 50 грама. Проверките продължили и през вчерашния ден, в резултата на които от двама местни жители  – 21-годишен криминално проявен и 19-годишен, са намерени и иззети общо около 25 г марихуана.  Младите мъже били спрени за полицейска проверка на улици в областния град, те са задържани за срок до 24 часа.

Рецидивист, направил опит за грабеж, е задържан в полицейския арест благодарение на предприети незабавни оперативни действия по постъпил към 10.00 часа вчера сигнал за престъплението. Потърпевшият обяснил, че бил пресрещнат от непознат пред жилищен блок в к-с “Славейков” , който го съборил на земята. Нападателят обаче срещнал яростен отпор и побързал да изчезне преди да отмъкне наличните пари от жертвата си. В рамките на предприетото разследване криминалистите бързо влезли в дирите на стария си познайник – 26-годишен, криминално проявен осъждан, бургазлия, в когото били открити марихуана и метамфетамин. Работата по документирането на случая продължава.

Габрово. На 14 ноември, около 22.00 часа, в района на ул. „Зелена ливада“, служители на областната дирекция спрели за проверка 39-годишен местен жител. При извършения му обиск в него били намерени и иззети над 60 г суха зелена маса, дала характерната реакция за марихуана при извършения полеви наркотест.  На мъжа е наложено задържане за срок до 24 часа и послучая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

София. Служители от сектор „Наркотици“ при СДВР задържаха 40-годишен, разпространявал наркотични вещества на територията на кв. „Факултета“. Мъжът е арестуван в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотици. При извършените процесуално-следствени действия в жилището му били намерени и иззети множество пликчета с вещество на буци и прах, тревиста маса, електронна везна и парична сума. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 55 г кокаин и 8.6 г марихуана. След доклад на събраните материали в Софийската градска  прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство и му е наложена мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Полицаи от Девето РУ установиха и задържаха 30-годишен жител на с. Мененкьово, нападнал и нанесъл удари на млада жена. Разследването започнало незабавно, след като на 7 ноември потърпевшата потърсила помощ в полицията, разказала, че същия ден около обяд, в района на метростанция „Сливница“, я нападнал непознат, който ѝ нанесъл удар с метален прът в областта на тила, главата и гърба. Тя била прегледана в болнично заведение и насочена за домашно лечение. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия нападателят попаднал в полицейския капан. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура му е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 131 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Пловдив. Автори на кражби на луксозни стоки от търговската мрежа разкриха служителите на реда в Пловдив. След бързи и професионални действия вчера полицаи от Шесто РУ арестували 32-годишен криминално проявен и осъждан мъж, откраднал две бутилки уиски от хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“. Според придобитата информация, в края на миналия месец той изнесъл от търговския обект артикулите на обща стойност над 1200 лева, премахвайки чиповете с алармите им. При претърсване в дома му са открити двете бутилки, иззети са и още четири с подобно съдържание и на висока цена, чиито произход и начин на придобиване предстои да бъде изяснен. В хода на разследването са събрани доказателства, че мъжът  предлагал скъпоструващия алкохол за онлайн продажба. Междувременно в Четвърто РУ попаднала и 25-годишна жена, задигнала два чифта слънчеви очила от специализиран магазин на ул. „Отец Паисий“. В дирите ѝ криминалистите влезли след незабавна реакция на сигнала за посегателството на стойност около 1500 лева. Задържаната е с множество регистрации в полицията за престъпления от този вид. Пред разследващите направила самопризнания, а откраднатите вещи са иззети и приобщени към материалите по досъдебното производство. Работата по документирането на двата случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив.

Около 13 часа вчера хисарски полицаи се отзовали на сигнал, че пред дома си жител на село Дълго поле стрелял няколко пъти във въздуха с огнестрелно оръжие. От изстрелите няма пострадали хора, но в следствие на прекъснат проводник е нанесена щета по електропреносната мрежа на населеното място. Извършителят е отведен за срок до 24 часа в районното управление, а тестът му с дрегер отчел над 1.2 промила алкохол. С протокол от мъжа е иззет законно притежавания пистолет, с който стрелял. По случая е образувано бързо производство.

Плевен. На сигнал за семейна свада на адрес в ж.к „Победа“ в град Червен бряг се отзовали вчера по обяд полицаи от местното районно управление. Пристигайки на място, те успели да преустановят разрастването на ожесточения скандал, възникнал между 45-годишен мъж и партньорката му, при който и двамата са си нанесли наранявания. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 5 а във връзка с чл. 129, ал. 2 от НК. Уведомен е прокурор при Районна прокуратура – Плевен.  Работата по случая продължава разследващ полицай.

Стара Загора. Вчера помощ в полицията потърсил жител на Казанлък, обяснил, че е открил разбита вратата на избеното помещение към апартамента си, от което били откраднати моторен трион и велосипед. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия в полицейския арест били задържани двамата извършители – 27-годишна жена и 17-годишен, от Казанлък, а по случая било образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 1, от НК. При разследването станало ясно, че миналия месец дуото е „атакувало“ и два паркирани автомобила, от които отмъкнало винтоверт и 4000 лв. За тези престъпления в РУ – Казанлък също са образувани досъдебни производства по чл. 195 и чл. 194 от НК. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.

Монтана. 39-годишна е задържана за кражба на портфейл с пари от лек автомобил. Сигналът за престъплението постъпил снощи, а притежателят обяснил, че е оставил колата си, паркирана пред хотел в областния град. Заварил я с разбити стъкла и от нея липсвал портфейла му със 160 евро. На място е извършен оглед, снети са сведения от присъстващи, а в рамките на предприетите действия по случая криминалистите бързо стигнали до извършителката на престъплението – 39-годишна местна жителка. Откраднатото е върнато на собственика, по случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава.